Hlavní obsah

Unipetrol a ČEZ mohou za největší letošní propad burzy

Právo, Bedřich Choděra

Nový týden zahájil domácí akciový trh mohutným poklesem, podobně jako většina evropských burz. Největší úbytek kurzu zaznamenal Unipetrol, když oslabil o 4,37 procenta na 245,20 Kč.

Článek

Petrochemický holding v pondělí oznámil konsolidované výsledky za první čtvrtletí. Jeho zisk za toto období klesl na 814 miliónů korun z 1,223 miliardy před rokem. Podle firmy rozhodly technické odstávky rafinerií, pokles rafinérských marží, vysoké ceny ropy a ztráta v sektoru prodeje pohonných hmot. Unipetrol také vytvořil rezervu na případnou prohru ve sporu se společností Deza, která může vystoupat až na 817 miliónů korun.

Akcie ČEZ se na pražské burze obchodovaly již bez práv na dividendu a klesly o 3,74 procenta na 753,20 Kč, protože vypořádání proběhne až po rozhodném dni. Na trhu RM - Systému tomu tak zatím nebylo, kupující se tu stává majitelem akcií okamžitě po uzavření obchodu. Nedařilo se také bankám, například Erste Bank oslabila o 3,26 procenta na 1366 Kč. Akcie Orco sestoupily o 2,43 procenta na 2807 Kč, přestože analytici společnosti Patria Finance zvýšili cílovou cenu na 113 eur (3206 korun) z předchozích 83 eur, doporučení ponechali na "kupovat". Index PX klesl o 2,88 procenta na 1469,9 bodu, což je letošní minimum.

Ve světě ztrácí težební a ropné firmy

Pokles evropských akcií přišel jako reakce na oslabení amerického dolaru v předchozích dnech a na pondělní propad cen na komoditních trzích, který hromadně opouštěly velké investiční fondy. Ty předtím vyhnaly ceny kovů, zvláště mědi, zlata, stříbra, do velké výše a realizovaly tak tučné zisky. Akcie těžebních firem značně oslabovaly, BHT Billiton o 5,2 procenta, Anglo American o 4,6 procenta. Nedařilo se ani ropným firmám, BP ztratila 1,5 procenta, Total 2,2 procenta.

Ačkoliv dolar v pondělí posílil o 0,8 procenta a smazal tak část svých předchozích ztrát, akcie vývozců na americké trhy dále ztrácely v obavách z poklesu poptávky po evropských výrobcích. Porsche oslabila o 3,7 procenta, Fiat o 4,2 procenta, Volkswagen o 3,3 procenta. Podle některých ekonomů se již americká vláda smířila se slabším dolarem a doufá, že slabší měna podpoří pozici amerického zboží v zahraničí a pomůže snížit velký obchodní deficit 700 miliard dolarů. Dovozy ale budou dražší, což zvýší inflaci a také tlak na další zvyšování úroků v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám