Hlavní obsah

Každé sedmé české domácnosti hrozí exekuce

Novinky, köh

Nečekat na úspory, ale kupovat všechno hned - byť s dluhy. Takový je v poslední době trend v nakupování. Přispívá k tomu i snadná dostupnost spotřebitelských úvěrů, různé splátkové společnosti půjčují závratné částky. Na vidinu snadného zisku peněz ale snadno doplácejí lidé, kteří mají problém půjčku splácet.

Článek

Občanské sdružení SPES se snaží pomoci lidem, kteří se tak zadlužili, že nejsou schopni splácet své dluhy. Vyzvalo banky a splátkové společnosti, aby zpřístupnily veřejnosti (například na internetu) vzorové smlouvy o půjčkách a úvěrech, aby si lidé mohli tyto smlouvy prostudovat dopředu a ne až v rychlosti na místě, kde žádají o půjčku. Lidé by si tak mohli v klidu doma porovnat nabídky různých společností a také by nemuseli dávat ještě před podpisem smlouvy společnostem osobní údaje.  

Z průzkumu podmínek pro žadatele o malé půjčky či úvěry u bankovních i nebankovních institucí, který sdružení SPES uskutečnilo počátkem roku, totiž podle předsedkyně rady sdružení Andrey Běhálkové vyplynul jeden alarmující závěr: "U drtivé většiny zkoumaných subjektů je nemožné získat k podrobnému prostudování domů příslušné smluvní dokumenty týkající se úvěrů a půjček. Téměř ve všech případech byly nejdříve od našich pracovníků vyžadovány osobní údaje," uvedla Běhálková.

Podle sdružení SPES je tato praxe pro lidi, žádající o půjčku či úvěr, značně stresujícím faktorem, který může vést k tomu, že podepíší smluvní dokument, aniž by přesně věděli, k čemu se tím zavazují. To může být později příčinou jejich neschopnosti půjčku splácet.

Sdružení také klade důraz na ekonomickou gramotnost středoškoláků, aby potom v dospělosti nedocházelo k jejich nerozumnému zadlužování.

Lidé si půjčují hlavně na zařízení domácnosti

Dluhy českých domácností u bank a splátkových firem se letos zřejmě přehoupnou přes 600 miliard korun. Zadlužení lidí u bank přesáhlo v březnu 438 miliard, další desítky miliard domácnosti dluží i leasingovým a splátkovým firmám. [celá zpráva]

U největších úvěrových společností GE Money Multiservis, Home Credit a Cetelem si lidé půjčují hlavně na výpočetní techniku, elektroniku, nábytek, mobilní telefony, domácí potřeby, foto a kino, zabezpečovací systémy, zahradní techniku, sportovní potřeby, kotle, topení a kuchyně.

Výše úvěrů u největších úvěrových společnosti v mld. Kč
společnostrok 2004rok 2005
GE Money Multiservis8,739
Home Credit6,26,7
Cetelem5,487,4
Zdroj: údaje společností

Téměř každá sedmá domácnost už ale není schopna úvěry splácet a hrozí jí exekuce majetku. V některých regionech, zejména v těch s vysokou nezaměstnaností, problémy se splácením už začínají nabývat masovějšího charakteru. [celá zpráva]

Anketa

Kolik dlužíte bankám či splátkovým společnostem?
50 000
10,6 %
100 000
12,8 %
500 000
9,5 %
1 000 000
3,4 %
více než milión
9,7 %
nic
54 %
Celkem hlasovalo 17523 čtenářů.

Reklama

Související články

Dluhy domácností vzrostly na 418 miliard

Na loňské Vánoce bude mít řada občanů vzpomínku nejen v podobě nových televizorů, ledniček, ale i v podobě nutnosti splácet dluhy. Zadlužení českých domácností...

Zadluženým českým domácnostem hrozí exekuce

Zadlužení českých domácností se na začátku roku opět zvýšilo. V novém roce si domácnosti vypůjčily 4,6 miliardy korun a bankám a finančním institucím dlužily...

Výběr článků

Načítám