Hlavní obsah

Farmář získá od státu za půdu 260 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Zemědělec Jan Rajter dostane od vlády 234 miliónů korun za více než 93 hektarů pozemků v průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) v pondělí v Mostě řekl, že vláda peníze uvolní, protože chce odkupem spor s farmářem Rajterem vyřešit mimosoudně. Soukromý zemědělec stát zažaloval kvůli výstavbě mexické hliníkárny Nemak v průmyslové zóně Joseph.

Článek

Rajter se spojil se sdružením Ekologický právní servis a společně kvůli výstavbě továrny podali přes 200 žalob. Odkup pozemků kromě stažení těchto žalob umožní i další rozvoj zóny, uvedl vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht.

Rajter získá za pozemky celkem 260 miliónů korun, zbylých 26 miliónů musí zaplatit město Most jako vlastník zóny. "Peníze vláda uvolní z privatizačních výnosů určených pro rozvoj území průmyslových zón, tedy i na nákupy pozemků," řekl Aubrecht.

"Investice do zóny nepřinesou prospěch jen Mostu, ale celému regionu, který je strukturálně nejpostiženější oblastí v zemi. Práci na Mostecku hledá přes 13 000 lidí, což je 21 procent lidí v produktivním věku," přivítala rozhodnutí vlády náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

Rozloha zóny Joseph nyní vzroste na 230 hektarů. "Kvůli obavám ze žalob si investici rozmyslely firmy, jež mohly vytvořit až 3000 nových míst. Po vyřešení problémů je nyní velká naděje, že se podaří uzavřít smlouvy se dvěma silnými společnostmi z oboru bílé elektroniky a automobilového průmyslu," řekl Aubrecht.

Rajterovi se farmaření nevzdají

Rajterovi podle Jana mladšího rezignovali. "Nikdy jsme nesouhlasili se stavbou Nemaku. Chtěli jsme referendum obyvatel Havraně, to nám zmařili. Podali jsme žaloby na první etapu výstavby továrny i na druhou etapu. Soudy nám daly za pravdu, přesto jedna tovární hala stojí, druhá se staví. Nedali jsme souhlas s vybudováním trafostanice, dva roky byl klid. Ale nyní už stavba začíná. Je to boj s větrnými mlýny," sdělil Rajter junior.

Rodina podala inzerát, chce se z Moravěvsi v sousedství Havraně vystěhovat. Zatím však nenašla adekvátní náhradu. "Máme 560 hektarů pozemků, to vcelku asi nikdo nevlastní. A pokud ano, tak zase areály kravínů má pronajaté. My ale chceme hospodařit na svém. Farmaření se nevzdáme, je to náš koníček. Mám dva kluky, neumějí si představit, že by dělali něco jiného," dodal Rajter mladší.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby vláda platila za výkup pozemků pro průmyslové zóny fyzickým osobám tak vysoké částky?
Ano, částka je oprávněně vysoká
63,9 %
Ne, částka je přemrštěná
36,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3952 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám