Hlavní obsah

Benzina se rozdělí na luxusnější a levnější čerpací stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerpací stanice Benzina se rozdělí na dvě značky. Jedna bude levnější a bude lákat klienty nízkou cenou, druhá, luxusnější, by měla nabízet náročnějším zákazníkům širší paletu služeb na vyšší úrovni. Ve Varšavě to řekl Igor Chalupec, finanční ředitel polské skupiny PKN Orlen.

Článek

"Rozdělení čerpacích pump na dvě značky by mělo vést mimo jiné ke zlepšení prodeje a ekonomické situace Benziny," řekl Chalupec. Loni společnost prodělala téměř 500 miliónů korun a rovněž v prvním čtvrtletí letošního roku firma hospodařila se ztrátou, která činila 208 miliónů korun.

Podle plánů Orlenu by se asi třetina ze současných přibližně 300 čerpacích stanic Benziny měla zařadit pod luxusnější program, zbývající dvě třetiny pump by měly fungovat pod levnější ekonomickou značkou. Případné nové názvy obou společností firma nezveřejnila.

Podle analytika Atlantik finanční trhy Jana Schiessera je plán Orlenu pro Benzinu vhodným řešením. Není to ale překvapivý krok. "Stejný model totiž aplikuje PKN Orlen na mateřském polském trhu," uvedl analytik. Dodal, že Benzina provozuje velký počet čerpacích stanic, které jsou umístěny a vybaveny různě. Při velkém počtu stanic by bylo finančně velmi náročné všechny modernizovat a u části z nich by to navíc nebylo efektivní. 

Unipetrol zvýšil tržby, ale klesl mu zisk

Firma Unipetrol v prvním čtvrtletím dosáhla zisku 814 miliónů korun, který tak byl nižší o 33 procenta ve srovnání se stejným obdobím roku 2005. Za první tři měsíce roku 2006 měla společnost tržby ve výši 20,1 miliady korun, což je nárůst o 12 procent ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2005.

K růstu tržeb přispěly hlavně firmy Unipetrol Rafinérie a Chemopetrol. Hlavními důvody poklesu zisku byly technické odstávky rafinérií, pokles rafinérských marží, vysoké ceny ropy a ztráta při prodeji pohonných hmot. Společnosti Unipetrol Rafinérie a Benzina vykázaly dokonce ztrátu.

Chemička Spolana, která je součástí skupiny Unipetrol, vyčíslila škody, které je způsobily jarní záplavy na 65 miliónů korun. V březnu musela firma na několik dní přerušit výrobu. [celá zpráva]

Skupinu Unipetrol vlastní polská skupina PKN Orlen, její zisk se v prvním čtvrtletí propadl o 45 procent na 365 miliónů zlotých (2,65 miliardy Kč) kvůli nižším maržím v rafinaci a maloobchodním prodeji. Tržby stouply o 66 procent na 11,331 miliardy zlotých díky vyššímu objemu prodeje a konsolidaci Unipetrolu.

Unipetrol nedávno zveřejnil výsledky auditu za loňský rok. Podle nich zvýšil tržby meziročně o 14 procent na 80,95 miliardy korun. Proti předběžnému výsledku zveřejněnému na konci února to je ale téměř o čtvrtinu nižší částka. [celá zpráva]

Hospodářské výsledky skupiny Unipetrol za první čtvrtletí roku 2006:
firmatržby v mil. Kčzisk v mil. Kč
Spolana1 62396
Kaučuk2 671211
Chemopetrol8 409894
Benzina1 443- 208 (ztráta)
Paramo2 07028
Unipetrol Rafinérie13 782- 325 (ztráta)
Celkem Unipetrol20 140814
Zdroj: Unipetrol

Co patří do skupiny Unipetrol

Do skupiny Unipetrolu patří největší tuzemský provozovatel čerpacích stanic Benzina, zpracovatel ropy Česká rafinérská, Chemopetrol Litvínov, Kaučuk Kralupy a Paramo Pardubice, dále pak Aliachem, Agrobohemie a Unipetrol Trade a také chemička Spolana Neratovice.

Reklama

Související témata:

Související články

Unipetrol chce prodat Spolanu a Kaučuk

Tuzemský petrochemický koncern Unipetrol otevřel v pondělí tendr, v němž nabídl 82 procent zadlužené chemické firmy Spolana k prodeji.

Unipetrol zvýšil loni tržby na 105 miliard

Petrochemická skupina Unipetrol zvýšila v loňském roce tržby meziročně o více než pětinu na 105,8 miliardy korun. Čistý zisk klesl o šest procent na 3,46...

Výběr článků

Načítám