Hlavní obsah

Zahraniční obchod skončil přebytkem devět miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem devět miliard korun, což je o 1,7 mld. Kč více než v březnu 2005. Daří se vyvážet stroje a dopravní prostředky. Přebytek za první čtvrtletí je podle středečních údajů Českého statistického úřadu 27,3 miliardy korun.

Článek

"Ekonomika zůstává velmi dobře rozjeta a bude i letos tažena zahraničním obchodem, nepotvrdily se obavy z minulých měsíců, že zahraniční obchod má to nejlepší již za sebou. V pozadí přebytku zahraničního obchodu stojí především boom automobilového průmyslu. Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 27,1 %. Na růstu se přitom nejvíce podílel export silničních vozidel, který vzrostl o 9,4 miliardy korun. Hlavním rizikem pro obchodní bilanci je ropa, " uvedl analytik Vladimír Pikora z Next Finance.

"Zahraniční obchod opět naplnil optimistická očekávání. Přebytek za posledních 12 měsíců se vyhoupl na 41,5 mld. korun. Není snad třeba dodávat, že exceletní výsledky zahraničního obchodu jsou hlavním důvodem pro posilující korunu," uvedl ekonom Miroslav Plojhar z Citibank.   

Tempo růstu vývozu bylo nejvyšší od ledna 2005, tempo růstu dovozu od listopadu 2004. V březnu negativně na zahraniční obchod působil již tradičně dovoz minerálních paliv, tedy ropy a zemního plynu, ale také dovoz nápojů a cigaret. Cena ropy v posledních měsících prudce stoupá.

V březnu ČR více vyvážela do Ukrajiny, Velké Británie, Belgie, Španělska, Itálie a Švýcarska. Naopak více k nám v březnu dovážela Čína, Tchaj-wan, Polsko, Japonsko, Rakousko, Norsko a Rusko.

Zahraniční obchod skončil v únoru přebytkem 7,1 miliardy korun. [celá zpráva]

Česko poprvé loni více vyvezlo než dovezlo

Česká republika loni poprvé ve své historii vyvezla více zboží, než dovezla. Zahraniční obchod skončil v roce 2005 především díky vývozu automobilů přebytkem 40,4 miliardy korun.

Nejvíce se loni vyvážely automobily a stroje. Dále se také zlepšil vývoz materiálů, polotovarů, průmyslového spotřebního zboží a chemických výrobků. Naopak se zhoršil vývoz minerálních paliv. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám