Hlavní obsah

Na vysoké bankovní poplatky si stěžují i politici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Server Bankovnipoplatky.com se zeptal některých politiků, co si myslí o výši bankovních poplatků v ČR. Politici vesměs nejsou spokojeni s výší poplatků, které účtují banky svým klientům. Zároveň si myslí, že si banky v Česku dovolí více než v zemích mateřských společností. Žádné legislativní změny politici ale nechystají, situaci podle nich zlepší větší konkurence.

Článek

"Bankovní poplatky jsou v ČR vysoké - za vedení účtu, za položky, za výběry atd. Je však velmi zajímavé, že zahraniční vlastníci českých bank ve svých mateřských zemích účtují mnohonásobně menší poplatky než klientům v ČR," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zahraniční mateřské firmy českých bank se doma chovají jinak, než si dovolují zde, doplnil místopředseda SNK - Evropští demokraté Jan Kasl. "Erste Bank by si v Rakousku nedovolila ty nehoráznosti co si dovoluje v Česku Česká spořitelna, podobně například Société Générale a Komerční banka," podotkl.

Zahraniční vlastníci domácích bank využívají podle místopředsedy Nezávislých demokratů Václava Musílka slabé konkurence k tomu, aby maximalizovali své zisky všemi možnými prostředky, především pak vysokými bankovními poplatky, které by v jejich mateřských zemích neměly naději na úspěch.

Podle Topolánka a Němce jsou lidé pasivní

Pokud existuje pocit, že zahraniční vlastníci bank se chovají jinak ke klientům v ČR a u nich, pak je to dáno tím, že čeští spotřebitelé byli v nedávné minulosti méně aktivní a informovaní, upozornil předseda ODS Mirek Topolánek. Neoddiskutovatelné je, že zahraniční vlastníci bank realizovali v Česku ohromné zisky, a to právě na těch nejmenších klientech.

Předseda US-DEU Pavel Němec míní, že takovéto chování bankám umožňují klienti svým jednáním. "Dokud nebudeme lépe využívat konkurenci a budeme konzervativně stále u stejné banky i přesto, že každý rok zvyšuje poplatky, tak se situace jen tak nezmění," poznamenal.

Paroubek i Topolánek by nové zákony nepřijímali

Politické strany nechtějí situaci měnit prostřednictvím nové legislativy. "V dané době necítím potřebu svazovat bankovnictví v této oblasti nějakou novou regulací. Je otázka, zda Úřad pro hospodářskou soutěž působil v minulosti v této specifické oblasti správně a dostatečně odborně, ale to je věc, která se řeší," řekl lídr ČSSD Jiří Paroubek.

Zásadně měnit legislativu není nutné ani podle Topolánka. "Postačí, když kontrolní a regulační orgány budou dobře dělat svou práci, stejně jako je nutné, aby i samotní klienti bank neustále vyhledávali pro ně nejvýhodnější banku či bankovní služby," konstatoval předseda ODS.

Němec doufá, že situace dopadne podobně jako u mobilních operátorů. "Na počátku jsme si také všichni stěžovali na drahé přístroje a platby. Nyní se jednotliví operátoři předhánějí v nabídkách. Až přijmeme euro, bankám vzroste konkurence," odhadl.

Portál Bankovnipoplatky.com připravil nedávno soutěž o nejabsurdnější bankovní poplatek, kterou vyhrál poplatek za příchozí platby, či za vklad na účet. [celá zpráva] Banky na tlak médií i ministerstva financí už zrušily zřejmě nejkritizovanější poplatek za zrušení účtu. Banky však stále vybírají poplatky např. za vedení účtu, internetové bankovnictví či za výber z bankomatu, přitom v řadě zemí EU jsou tyto služby zdarma. [celá zpráva]

Anketa

Byli byste ochotní kvůli nižším poplatkům změnit banku?
Ano
94,7 %
Ne
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1611 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Banky stále vybírají mnoho poplatků

Používat platební kartu je v současné době už nezbytností, většina lidí dostává peníze na účet a přístup k nim umožňuje právě karta. Náklady na její pořízení...

Klient banky uspěl s žalobou ohledně poplatků

Pražský soud vydal ve zkráceném řízení platební rozkaz pro prvního klienta ČSOB. Klient žaluje tuto banku ohledně údajně neoprávněných poplatků za vedení účtu....

Výběr článků

Načítám