Hlavní obsah

Pečivo zřejmě zdraží až o 30 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé si zřejmě brzo připlatí při nákupu pečiva. Výrobci totiž tvrdí, že musí zvednout ceny, a to až o 30 procent. Důvodem zdražování je hlavně růst nákladů na energie a pohonné hmoty, ale také suroviny a mzdy. Například rohlíky tak mohou být dražší o desetihaléře, chleba o koruny. Některé velké pekárny vyjednávají s obchodními řetězci, o zdražování v následujícím období mluví i menší výrobci. Ti ale vyčkávají, co udělají lídři trhu.

Článek

Společnost Delta Pekárny, podle mluvčího Jaroslava Pompa zatím nemůže upřesnit, kdy a o kolik ceny zvedne. V současnosti o tom jedná s obchodními řetězci. "Hraje se o přežití celého pekárenského byznysu, takže by to mělo přijít co nejdřív," podotkl mluvčí.

Také Odkolek vyjednává o úpravě cen s odběrateli. Podle generálního ředitele firmy Jana Jedličky by se měl růst cen pohybovat v řádu desítek procent. Spotřebitelé to nepochybně pocítí, protože řetězce nárůst cen neponesou na svých bedrech, uvedl Jedlička s tím, že rohlík by mohl zdražit i o několik desetníků.

"Dneska jsou na tom pekaři velmi špatně. Nejenom že nevydělávají peníze, oni je prodělávají," řekl už v březnu generální ředitel společnosti Odkolek Jan Jedlička. Zvýšení cen, které se od roku 2003 nezměnily, je podle něj nezbytné. [celá zpráva]

Anketa

Pocítíte velmi ve své peněžence zdražení pečiva?
Ano
77,8 %
Ne
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 459 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám