Hlavní obsah

Kamióny už nesmějí předjíždět v části D1

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamiónům je dopravním značením zakázáno předjíždět už na čtyřiceti procentech nejzatíženější české dálnice D1 (Praha-Brno). Ministr dopravy Milan Šimonovský to přesto považuje za nedostatečné a zákazy předjíždění žádá podstatně rozšířit.

Článek

"Policie loni vyslyšela jen polovinu z našich požadavků na umístění takových značek. Chceme dosáhnout, aby kamióny mohly mezi Prahou a Brnem předjíždět pouze v těch místech, kde je to pro ostatní účastníky provozu bezpečné," řekl v úterý Právu Šimonovský.

Nedomyšlený paragraf zrušen

Poslanecká sněmovna v minulém týdnu zrušila plošný zákaz předjíždění pro kamióny, který měl na všech dvoupruhových komunikacích v ČR nabýt účinnosti od letošního 1. července. "Jsem rád, že tento nedomyšlený paragraf z novely zákona č. 361/2005 o provozu na silnicích zmizí, vždyť všude v Evropě se tato problematika řeší dopravním značením," uvedl Šimonovský.

Ministr dopravy tvrdí, že celoplošný zákaz předjíždění pro kamióny by se stejně nedodržoval. Podobně, jako dnes na D1 řidiči kamiónů hromadně ingnorují dopravní značky, které jim zakazují předjíždět.

"Je to důsledek nedostatečných silničních kontrol. Ministr vnitra František Bublan mne ale informoval, že jsou posilovány policejní hlídky na D1, takže do budoucna jsem mírným optimistou," prohlásil Šimonovský.

Zrušit i prodloužení víkendových jízd

Některá sporná ustanovení však v novele zákona č. 361 zůstávají. Jde zejména o prodloužení víkendových jízd v letních, prázdninových měsících i na nedělní dopoledne.

Dosud měly kamióny po celý rok zákaz jízd v neděli od půlnoci do 22 hodin, o letních prázdninách i v sobotu od 7 do 20 hodin. Od 1. července, kdy se pravidla změní, se budou řidiči s kamióny na silnicích celoročně potkávat i v neděli do 13 hodin. V červenci a srpnu bude jejich provoz zakázán také v pátek mezi 17. a 21. hodinou a v sobotu od 7 do 13 hodin.

"Pokud i po volbách zůstanu na ministerstvu dopravy, nebo se stanu poslancem, budu určitě iniciovat další novelu zákona č. 361, kterou by se nedělní jízdy kamiónů zrušily," ujišťuje Šimonovský.

Chybějící dálniční známka s menší pokutou

Stejně tak je nutné změnit ustanovení novely zákona č. 13, které stanoví od 1. ledna 2007 postih pro řidiče za jízdu bez dálniční známky až na 500 tisíc korun.

"Naše ministerstvo navrhovalo pro všechna vozidla ve správním řízení maximální výši postihu sto tisíc korun. Sněmovna to pak změnila na půl miliónu, což je nesmyslně mnoho," připustil Šimonovský. Jak ale prohlásil, nedovede si představit, že by někdo půlmiliónovou pokutu za chybějící dálniční známku skutečně dostal. Většinou se to totiž bude i nadále řešit blokovou pokutou do pěti tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám