Hlavní obsah

Sněmovna neschválila změny DPH pro loterijní společnosti

– PRAHA

Poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) ve středu chtěla ve Sněmovně prosadit návrh, podle něhož měli mít provozovatelé loterií možnost žádat o vrácení DPH. Pro návrh Šojdrové hlasovalo 54 ze 149 přítomných poslanců. Návrh tedy nebyl schválen.

Článek

Poslankyně chtěla docílit toho, aby i společnost Sazka mohla odpočet DPH uplatňovat, a získat tak asi 200 až 250 miliónů korun. Peníze měly jít sportovním svazům a sdružením.

Sazka splácí drahou multifunkční halu Sazka Arena a není schopna dostát svým závazkům vůči sportovním svazům. Ročně by jim měla odvést zhruba miliardu korun, místo toho jim za loňský rok zaplatila tři čtvrtiny z této částky. Vedení loterijní společnosti ale odmítá, že by za problémy stála hala v Praze a propad vysvětluje právě změnou zákona o DPH, od níž byly loterijní společnosti před rokem 2005 osvobozeny.

Sazka hodlá odpočet DPH uplatňovat

Sazka hodlá i přes zamítnutí návrhu odpočet DPH uplatňovat a pokud neuspěje, tak se chce obrátit na soud. "Jsme přesvědčeni, že nárok na odpočet DPH umožňuje i stávající legislativa," uvedl mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund, který připomněl, že nejde o peníze Sazky, ale prostředky na podporu sportu a tělovýchovy.

Ministryně školství Petra Buzková v neděli řekla, že stát by měl pomoci českému sportu, který se dostal do potíží kvůli financování Sazka Areny v Praze-Libni. Měl by ale obejít podle ní již nevěrohodný Český svaz tělesné výchovy a spolupracovat přímo s jednotlivými sportovními svazy.

V televizní diskusi Otázky Václava Moravce ministryně také prohlásila, že generální ředitel Sazky Aleš Hušák na svém místě nemá co dělat. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Z části peněz pro sport splácí Sazka halu

Sázková společnost Sazka velmi lišácky vyřešila splácení šestimiliardových dluhopisů, které vydala na stavbu Sazka Areny. Na jejich úhradu použila peníze,...

Výběr článků

Načítám