Hlavní obsah

Poslanci přes odpor Klause schválili změny v nemocenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zaměstnavatelé budou první dva týdny nemoci platit svým zaměstnancům nemocenskou. Sníží se jim ale odvody na nemocenské pojištění z 3,3 % na 1,4%. Sněmovna v úterý schválila zákon o nemocenském pojištění, přehlasovala tak veto prezidenta Václava Klause. Zákon začne platit od roku 2007.

Článek

Podle prezidenta jsou zcela chybné argumenty, že princip poskytování náhrady mzdy zaměstnavatelem představuje určitou formu zainteresovanosti zaměstnavatelů na pracovní neschopnosti svých zaměstnanců. Zaměstnavatel nemůže dělat nic zpětně, maximálně může něco dělat dopředu. A to je podle prezidenta špatné. [celá zpráva]

Zákon by měl podle ministra práce Zdeňka Škromacha (ČSSD) zabránit zneužívaní nemocenské firmami, které v době, když nemají práci pro své zaměstnance, tak je pošlou na nemocenskou. Doba nemoci se v ČR totiž v posledních letech výrazně prodloužila.

V roce 1990 český pracovník v průměru stonal 18 dnů, loni 36 dnů. Nejčastěji podle statistik stonají lidé s nižším výdělkem. V nemoci jim příjem totiž tolik neklesne. Pracovníci s nadprůměrnou mzdou naopak stonají méně nebo si na nemoc kvůli nízkým náhradám raději berou dovolenou. Škromach také již dříve uvedl, že stát sice vybere o 18 miliard korun do rozpočtu méně, tyto peníze ale firmám zůstanou.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby v prvních 14 dnech vyplácel nemocenskou zaměstnavatel?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
Celkem hlasovalo 19799 čtenářů.

Reklama

Související články

Nemoc bude platit zaměstnavatel, rozhodla vláda

Vládní kabinet se ve středu dohodl na změnách vyplácení nemocenských dávek. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach jich navrhoval hned několik....

Výběr článků

Načítám