Hlavní obsah

Firma dostala za odpad v Libčevsi pokutu 10 miliónů

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila firmě Bau 24 pokutu deset miliónů korun za ukládání německého odpadu v Libčevsi na Lounsku. Deset miliónů je maximální finanční sankce, kterou inspekce může uložit. Bau 24 ji ale zřejmě nezaplatí, protože zkrachovala.

Článek

"Pokutu jsme uložili už v březnu, jestli ji firma zaplatí netuším, neví se, kolik mají k dispozici peněz," řekl Jiří Turek z pobočky České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. Pokuta je podle něj vedena jako pohledávka.

Firma pokutu případně bude platit celní správě, inspekce sama nemá pravomoc ji vymáhat. "Rozhodnutí o pokutě ještě nenabylo právní moci, správce konkurzní podstaty se odvolal," dodal Turek.

Podle zjištění inspektorů firma ukládala německý odpad bez souhlasu příslušných úřadů pro nakládání s odpady.

Odpad možná skončí na jiné skládce v ČR

České úřady stále nevědí, kdo bude platit likvidaci skládky v Libčevsi na Lounku. Obec získá od ministerstva financí 1,9 miliónu korun na jeho odvoz. Německo, odkud odpad pochází,  však ve čtvrtek prohlásilo, že jej odveze samo. Ve hře je ale i varianta, že pouze zaplatí převoz a uložení odpadu. Ten by tak skončil na jiné skládce v České republice.

Druhá varianta, že Německo si odpad, který je částečně vyhořelý, odveze zpět přes hranice, je logicky méně pravděpodobná.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová Novinkám v pátek řekla: " Ministerstvo neobdrželo z Německa oficiální dopis, pouze jen předběžné vyjádření, že odpad Němci odvezou, v současné době je ale v jednání, jakou část odpadu by případně Němci odvezli."

Podle ministerstva životního prostředí není zatím jasné, jestli Němci odvezou odpad, který už hořel. [celá zpráva]

Policie obvinila šest lidí

Policie také ve čtvrtek obvinila šest lidí, kteří se na dovozu odpadků do ČR podíleli. Jeden z nich je ve vazbě. [celá zpráva]. Tři z obviněných organizovali dovoz odpadu přímo do Libčevsi. Hrozí jim až pět let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Němci zatím odmítají odpad z Libčevsi

Mluvčí ministerstva životního prostředí německé spolkové země Sasko-Anhaltsko v úterý prohlásila, že Německo neodstraní odpad z nelegální skládky v Libčevsi,...

Výběr článků

Načítám