Hlavní obsah

Počet podnikatelů klesl od začátku roku o 13 tisíc

ČESKÁ REPUBLIKA

Podnikatelů ubývá i v letošním roce. Počet osob samostatně výdělečně činných, kam patří podnikatelé, soukromí lékaři, umělci nebo zemědělci, klesl v prvním čtvrtletí o 13 000 na 898 000. Plyne to ze sdělení České správy sociálního zabezpečení.

Článek

Zástupci podnikatelů snížení připisují menší podpoře malého a středního podnikání v porovnání s podmínkami zahraničních investorů. Ačkoli česká ekonomika výrazně posiluje, výsledky této statistiky podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka dokazují, že hlavními tahouny růstu jsou především velké podniky.

"Drobní živnostníci doplácejí na to, že nemají vytvořeny podmínky, které by podpořily jejich rozvoj a raději se nechávají zaměstnat, případně odcházejí na úřad práce," podotkl. K poklesu počtu podnikatelů přispívá i zavedení minimální daně, jež se samozřejmě nejvíce dotýká drobných podnikatelů, doplnil analytik Patria Finance David Marek.

Analytik HVB Bank Pavel Sobíšek míní, že pokles není tak velký, aby ho bylo možné přisoudit jedinému silnému faktoru. Může podle něj jít o sezonní výkyv související s tím, že rozhodnutí o skončení s podnikáním je snazší učinit po zhodnocení celého uplynulého roku.

Důvodů může být víc

Úbytek může prý také být na vrub lidí, kteří dříve podnikali vedle příležitostných zaměstnání a během loňského roku se jim podařilo nalézt stabilnější zaměstnání, které je nenutí hledat vedlejší zdroj příjmů. "Svou roli jistě mohla sehrát i zvyšující se zátěž podnikatelů sociálními odvody a minimální daní," dodal Sobíšek.

Počet osob samostatně výdělečně činných
prosinec 2004945 500
prosinec 2005910 800
březen 2006898 000
Zdroj: ČSSZ

Ministerstvo financí loňský pokles přisuzovalo faktu, že končící podnikatelé byli prý vesměs lidé, kteří pouze vlastnili živnostenské oprávnění, ale ve skutečnosti nepodnikali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám