Hlavní obsah

Benzín už stojí 31 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Motoristy v Česku čeká další nemilá zpráva. Ceny nejprodávanějšího benzínu Natural 95 se za poslední týden vyšplhaly k 31 korunám za litr, a jejich pokles je podle odborníků v nedohlednu. Zdražila i nafta, která podle společnosti CCS prorazila hranici 29 korun, když za poslední čtyři dny zdražila o 13 haléřů.

Článek

U čerpací stanice OMV na Božím Daru u hranic s Německem stál včera litr Naturalu 31,30 Kč. Za téměř 31 korun se včera prodával benzín například u čerpací stanice Aral na dálnici D1 na sjezdu na Chocerady, nebo u Shellu u Ústí nad Labem.

Přes průměrnou cenu 30 korun stoupla cena benzínu v pěti krajích, a to v Jihočeském, Jihomoravském, Plzeňském kraji, v Praze a na Vysočině. Nejdražší benzín zůstává na Vysočině, kde řidiči za litr platí v průměru 30,36 koruny. Proti neděli to je o 16 haléřů více. Nejlevnější benzin je v Olomouckém kraji. Za litr zde motoristé platí 29,64 Kč, což je proti neděli o 30 haléřů více.

Největší zdražení pociťují motoristé v Královéhradeckém kraji, kde se cena benzínu od neděle v průměru zvýšila o téměř 60 haléřů. V ostatních krajích se ceny zvyšovaly mezi 17 haléři v Jihomoravském kraji a 49 haléři v Ústeckém kraji.

Cena nafty se pod průměrnou cenou 29 korun udržela v Karlovarském, Libereckém, Olomouckém, Pardubickém a Ústeckém kraji. Nejnižší průměrná cena je v Ústeckém a Karlovarském kraji, kde řidiči platí v průměru necelých 28,90 Kč. Naopak nejvíce vydají motoristé na Vysočině, kde průměrná cena dosáhla 29,42 Kč.

Cena ropy vzrostla na 70 dolarů

Ceny pohonných hmot reagují zejména na vývoj cen ropy a ropných produktů ve světě. Během března cena ropy rostla, především kvůli napětí v Íránu. Trh také znepokojovalo narušení dodávek z Nigérie, pokles zásob benzínu v USA i v Evropě a výhled na narušení těžby v Karibiku. "Hrozba narušení dodávek by měla udržovat ceny ropy vysoké. Výraznější pokles je málo pravděpodobný, protože napětí v krizových oblastech bude patrně přetrvávat," uvedl analytik České spořitelny Luboš Mokráš. Jakékoli narušení dodávek se podle něj projeví rychlým růstem cen ropy. Ve čtvrtek se severomořská ropa Brent dostala na nový rekord 70,68 dolarů,

Reklama

Výběr článků

Načítám