Hlavní obsah

Klaus podepsal zákon o bankrotu

– PRAHA

Prezident Václav Klaus svým podpisem stvrdil platnost nového zákona o konkursech a vyrovnání, který by měl pomoci pružněji řešit bankrot firem. Podle zákonodárců by měla norma zlepšit postavení věřitelů a umožnit lepší fungování zadlužených společností.

Článek

Prezidentovo kladné stanovisko k zákonu o úpadku sdělil v pátek novinářům mluvčí Petr Hájek. Zákon nově zavádí také osobní bankroty pro předlužené lidi a nabízí možnosti jejich oddlužení mimo exekuční režim. Oddlužení se týká dlužníků, kteří přestanou zvládat splácení hypotéky nebo jiných dluhů.

Podle návrhu budou mít dvě možnosti. První počítá s tím, že se dohodnou s bankou a soudem na až pětiletém splátkovém kalendáři, při kterém si ponechají jen životní minimum, ale zůstane jim jejich majetek. Druhou možností by bylo ponechání příjmů, ale prodej majetku dlužníka.

Krachující firmy by se měly reorganizovat

Konkurzy firem by již neměly téměř automaticky končit likvidací problémového podniku, ale umožní i reorganizaci, či prodej firmy, jak je tomu v jiných zemích Evropy či v USA. To může přinést záchranu pracovních míst i vyšší výnos pro věřitele. Odrazit by se to mělo i ve větší ochotě bank půjčovat peníze malým a středním podnikům.

Norma podle jejích tvůrců změní vnímání Česka jako země s jedním z nejhorších úpadkových práv v Evropě i na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám