Hlavní obsah

Korejci postaví továrnu na automobilové díly za 4,7 miliardy

Právo, Karel Balcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

"Ostravo zapomeň na uhlí a začni myslet na auta." Těmito slovy okomentoval ostravský primátor Aleš Zedník (ČSSD) podpis smlouvy s korejskou společnosti na automobilové součástky SungWoo Hitech.

Článek

Korejci tak za symbolickou korunu koupili 15,9 hektarů v ostravské průmyslové zóně Hrabová. Smlouvu do Ostravy přijel podepsat prezident korejské společnosti Myung-Keun Lee.

Novinářům oznámil, že v prvé fázi v Ostravě společnost investuje 100 miliónů dolarů a vytvoří tisíc pracovních míst a do srpna 2008 chtějí proinvestovat dalších 100 miliónů dolarů a zaměstnat ještě pět set lidí. "V srpnu 2008 zahájí výrobu automobilka Hyundai a to je termín, na který musíme být připraveni," řekl Myung-Keun Lee.

Společnost přitom původně slibovala investici 2,36 miliardy, oproti stávající ohlášené částce v přepočtu asi 4,7 miliardy korun. Podle smlouvy má vytvořit do tří let 800 pracovních míst a nyní slibuje 1500 pracovních příležitostí.

Konkurentem bylo Ostravě Slovensko

Myung-Keun Lee přiznal, že společnost zaznamenala tlaky ze strany KIA Motors, aby postavili svůj závod na Slovensku, blízko továrny na automobily v Žilině. "Rozhodli jsme se ale, že to není šťastná taktika. Na Slovensku je už několik korejských firem a řada z nich není příliš spokojena s tamním podnikatelským prostředím," sdělil a přiznal, že SungWoo Hitech si vybral Ostravu i po dohodách s Hyundaiem o budoucích zakázkách.

Myung-Keun Lee v Ostravě slíbil, že firma chce co nejvíce surovin a polotovarů nakupovat od místních dodavatelů a tím pomoci i hospodářskému růstu ve městě.

Město se v uzavřené smlouvě zavázalo, do konce léta na své náklady vybudovat ještě i potřebnou infrastrukturu v zóně.

V prvé fázi bude celá produkce nové továrny SungWoo Hitech v Ostravě směřovat do automobilky KIA Slovakia v Žilině. Právě první etapa závodu se v Hrabové začala stavět již vloni v září, tehdy ještě na vypůjčeném pozemku od města. Zkušební provoz v nové továrně by měl začít už letos v květnu a samotnou výrobu Korejci v Ostravě spustí v říjnu. Závod budou v příštích letech dále rozšiřovat, v plánu jsou ještě dvě stavební etapy, které budou hotovy do prosince roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám