Hlavní obsah

O rozvoji dopravní sítě rozhodne až příští vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu na svém zasedání nerozhodla, jak rychle by měl stát v budoucnosti stavět dopravní sítě. Generální plán rozvoje dopravní infrastruktury (Gepardi), který počítá se třemi různými variantami intenzity výstavby, vláda pouze vzala na vědomí. O tom, kolik peněz v budoucnu bude stát a další zdroje do infrastruktury směřovat, tak rozhodne až budoucí kabinet poté, co bude dokončeno posuzování vlivu strategie rozvoje dopravních sítí na životní prostředí.

Článek

Podle materiálu bude na rozvoj dopravní infrastruktury do roku 2013 potřeba téměř bilión korun. V letech 2007 až 2013 bude na investice na silnicích, železnici, vodní cestě a letištích potřeba 728 miliard korun, na údržbu 171 miliard korun.

Plán počítá se třemi variantami výdajů, které do infrastruktury půjdou: restriktivní, minimalistickou a rozvojovou. Pro dopravce je ale přijatelný jedině tzv. rozvojový scénář, který počítá s částkami kolem 100 miliard korun ročně v letech 2007 až 2010 a později s částkami kolem 150 až 200 miliard korun.

Restriktivní varianta počítá s postupným snižováním výdajů do infrastruktury až na 50 miliard v roce 2009. Později by měly výdaje opět růst, avšak ani v roce 2013 by nepřekonaly současnou úroveň. Minimalistická varianta zase počítá s postupným zvyšováním výdajů na 100 až 120 miliard do roku 2010 a později do 140 miliard korun ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Na dálnici D1 fungují první informační tabule

Řidiči mohou od úterý na dálnici D1 využít údaje, které jim poskytnou první čtyři nainstalované informační tabule. Dosud tabule fungovaly jen zkušebně. Dozvědí...

Výběr článků

Načítám