Hlavní obsah

Majitelé domů mohou získat od státu miliardy

Majitelé domů mohou na základě úterního rozhodnutí Ústavního soudu získat od státu i několik miliard korun. Ústavní soud totiž přiznal majitelům domů právo žalovat stát kvůli regulovanému nájemnému a domáhat se po České republice uhrazení škody, která jim tím vzniká.

Článek

Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR Libor Dellin ve středu Novinkám řekl, že majitelé rozhodnutí ústavního soudu využijí a budou stát žalovat. Doposud obecní soudy žaloby majitelů domů zamítaly.

Majitelé budou moci nyní požadovat náhradu škody způsobenou rozdílem mezi tržním a regulovaným nájemným po státu, nikoli po nájemnících, jako doposud. To zřejmě ovlivní rozhodování obecních soudů.

"Podle názoru Ústavního soudu nesmí obecné soudy podobné žaloby zamítat jen proto, že chybí právní předpis, což však neznamená, že při podobných žalobách musí majitel bytu nebo domu vždy uspět. Již dříve jsme v nálezu konstatovali, že obecné soudy musí rozhodnout vždy a to i když chybí právní předpis. Nelze totiž prohlubovat diskriminaci těch, kteří doplácejí na nečinnost Parlamentu," uvedla v úterý soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Náhrada škody bude individuální

"Výše náhrady škod, jakou budou majitelé domů a bytů požadovat, je individuální záležitost, protože každý majitel domů má různý počet nájemníků a každá lokalita má jiný poměr mezi regulovaným a tržním nájemným, " uvedl dále místopředseda Dellin.

Předseda Občanského sdružení majitelů domů v ČR Tomislav Šimeček ve středu Novinkám řekl, že žaloba závisí na každém členovi sdružení, který ji musí podat, žalobu nebude podávat sdružení jako celek. Náhrada škody se dá podle Šimečka snadno vypočítat, je to rozdíl mezi tržním nájemným, což je místně obvyklé nájemné a regulovaným nájemným.

Řádný předpis, který by regulované nájmy upravoval nemá ČR už asi čtyři roky. Regulované nájemné je zhruba třikrát nižší než to tržní. Jeden majitel domu s deseti byty by za tu dobu mohl požadovat i více než dva milióny korun. Majiteli nejsou jen fyzické osoby, ale hlavně obce.

Pokud by majitelé u soudu se svými žalobami uspěli, tak státu hrozí, že by jim zaplatil jako náhradu škody i několik miliard korun.

Státu hrozí prohra ve Štrasburku

Státu však nehrozí, že bude muset platit škodu majitelům jen na základě rozhodnutí českých soudů, ale i na základě rozhodutí soudu ve Štrasburku. Majitelé již předali prostřednictvím Občanského sdružení majitelů domů a Hnutí na obranu majitelů realit Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku několik tisíc stížnosti, ve kterých žalují ČR kvůli regulaci nájemného.

Vlastníci domů tvrdí, že regulované nájemné je nízké, nepostačuje na opravy objektů a netvoří zisk. Právě na to, že musí svůj majetek dotovat ve prospěch nájemníků, si majitelé nejčastěji stěžují.

Poslanci schválili v březnu senátní verzi zákona, která zvyšuje regulované nájemné od ledna 2007 do roku 2010 v průměru o 14,2 procenta ročně. [celá zpráva] Regulované nájemné se nyní vztahuje na 750 000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám