Hlavní obsah

Akcie ČEZ do čela sestupu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výběr zisků na pražské burze pokračoval rychlým tempem i v úterý. Domácí trh napodobil většinu velkých evropských akciových burz. Tempo sestupu udávala trojice ČEZ, Unipetrol a Philip Morris, která ztratila více než dvě procenta. Nedařilo se také Zentivě a akciím Orco, na straně vzestupu zůstala osamocená Komerční banka. Index PX klesl o 1,22 procenta na 1518,1 bodu.

Článek

Nejvíce propadly akcie společnosti ČEZ, a to o 2,73 procenta na 815,30 Kč. Energetická společnost ČEZ koupí od firmy Segfield Investments Limited její zhruba 39procentní podíl v Severočeské energetice. Podíl ČEZ by se díky tomu měl zvýšit na 96,14 procenta z nynějších 57,1 procenta. ČEZ poté od menšinových akcionářů Severočeské energetiky vykoupí jejich cenné papíry, řekl v úterý mluvčí ČEZ Ladislav Kříž, cenu transakce ale neuvedl.

Unipetrol oslabil o 2,34 procenta na 267,10 Kč, Zentiva o 1,75 procenta na 1232 Kč. Podle obchodníků prodejní příkazy zejména zahraničních investorů vyvolaly mohutnou prodejní vlnu, která pak inspirovala další investory k redukci svých podílů. Akcie Philip Morris klesly o 2,04 procenta na 267,10 Kč. "Rozhodný den pro dividendu u akcií PM je 17. duben, nicméně za předpokladu standardního vypořádání T3 a s ohledem na velikonoční prázdniny 17. dubna bylo úterý posledním dnem, kdy se tyto cenné papíry obchodovaly s nárokem na dividendu a na účast na valné hromadě, která se koná 24. dubna," uvedl Tomáš Gatěk na internetových stránkách společnosti Patria Finance.

Sestup se nejméně dotkl bankovních titulů. Erste Bank oslabila jen o 0,14 procenta na 1385 Kč, ale Komerční banka posílila o 0,29 procenta na 3423 Kč.

 Evropské burzy v úterý klesaly po ztrátách především v oboru peněžnictví. Nedařilo se například Credit Suisse, která oslabila o dvě procenta po stanovení nových ambiciózních cílů. Německý trh ovlivnil také nečekaný pokles indexu nálady německých investorů institutu ZEW. Ten v dubnu klesl na 62,7 z březnové hodnoty 63,4 bodu. V reakci oslabily nejen akcie, ale také jednotná evropská měna. Výjimkou však byly cenné papíry zpracovatelů kovů a ropných firem, kterým pomohly nové rekordní ceny na komoditních trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám