Hlavní obsah

Největší odborová organizace volí nové vedení

PRAHA

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) se v pátek sešli v Praze. Na svém dvoudenním sjezdu zvolí pro příští čtyři roky své vedení.

Článek

ČMKOS je nesilnější odborová centrála v zemi. Zastřešuje 33 odborových svazů s 610 000 členy. V čele ČMKOS zřejmě stane její nynější předseda Milan Štěch, který je současně senátorem za ČSSD. Na post předsedy je jediným kandidátem. Odboráři zvolí i místopředsedy. Zatím není jasné, zda centrála bude mít jako dosud tři či pouze dva.

Odborářů ubývá

Členská základna odborů se postupně ztenčuje. Ještě před čtyřmi lety konfederace hájila zájmy zhruba 900 000 odborářů, před deseti lety pak více než 2,3 miliónu lidí. Důvodem proč odborářů ubývá je podle nynějšího předsedy Milan Štěcha zánik velkých státních podniků, odchod důchodců z odborů a hlavně nezájem mladých.

Získání nových odborářů si jako jeden z hlavních úkolů přitom Štěch vytýčil před čtyřmi lety po svém zvolení do čela ČMKOS. Podle předáka se konfederaci pod jeho vedením nové členy získat podařilo. Vstoupily do ní totiž čtyři další svazy a jeden vystoupil, sdružují ale méně lidí.

Podle Paroubka Češi nestávkují, protože se mají dobře

Podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) je úbytek odborářů v Česku přirozený. "V situaci, kdy nejsou žádné sociální boje, je přirozené, že řada lidí bere výdobytky jako automatickou věc, nepotřebuje se zúčastňovat odborářské práce," řekl v pátek na sjezdu premiér. Podle něj odbory nemají důvod proti vládě a zaměstnavatelům vystupovat, protože v zemi roste reálná mzda a životní úroveň. Dodal, že sociální dialog v Česku funguje, takže se prakticky nestávkuje.

Sněmovna znovu schválí zákoník práce

Paroubek na sjezdu také řekl, že ČSSD je připravena ve Sněmovně přehlasovat Senát i případné veto prezidenta republiky Václava Klause a prosadit navrhovaný zákoník práce. Zákoník ve sněmovně sociální demokraté prosadili naposledy spolu s komunisty, stejně tak nejspíš učiní i nyní. Senát normu totiž zamítl. Poslanci budou o pracovním kodexu znovu rozhodovat na schůzi, která začne 18. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám