Hlavní obsah

Prezident vetoval novelu o drahách, zdá se mu příliš byrokratická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona o drahách, která zpřísňuje podmínky pro provozovatele vleků a lanovek. Podle něj je zákon čirou byrokracií a důkazem, že zákonodárci se snaží regulovat veškeré oblasti lidské činnosti.

Článek

Prezident sdělil, že proti lyžařským vlekům a lanovkám nic nemá. "Jde o nesouhlas se snahou téměř každou lidskou činnost podrobit státní regulaci, jde o nesouhlas s představami, že regulací, byrokracií, administrativou a kontrolou všeho druhu dosáhneme lepší kvality lidského života. Jde o nesouhlas s nedůvěrou státu ve svobodného občana, v jeho soudnost a odpovědnost," řekl Klaus.

Z provozování vleků by se podle novely stala živnost vázaná a ti, kdo by ji chtěli vykonávat, by museli splnit předepsané vzdělání a požadovanou odbornou způsobilost.

"Zákon podrobuje lyžařské vleky a lanovky složitému regulovanému režimu zákona o drahách, což považuji za neadekvátní roli těchto zařízení (...), která se se skutečnými dráhami nedá srovnávat," zdůvodnil veto zákona Klaus.

Vyšší bezpečnost

Zákon mají "na svědomí" poslanci. Nesouhlasila s ním ani vláda, ani Senát, Sněmovna ho ale opakovaně prosadila. Zdůvodnila to tím, že přísnější podmínky pro provozovatele vleků zajistí větší bezpečnost lidí.

Zákon prosazoval hlavně ministr dopravy Milan Šimonovský. Vítali ji i provozovatelé většších vleků, právě kvůli bezpečnosti. Klaus ale tvrdí, že přísné podmínky by zlikvidovaly vleky malé. Těm větším by pak ubyla konkurence.

Reklama

Výběr článků

Načítám