Hlavní obsah

Pojišťovny sčítají první škody

Právo, lh

Českým pojišťovnám se ozvaly stovky klientů, jejichž majetek poškodily poslední povodně. Škody zatím odhadují na desítky miliónů korun. Přiznávají, že nemovitost opakovaně zasažená zmíněným živlem je nepojistitelná.

Článek

Česká pojišťovna (ČP) nepojistí nemovitost vyplavenou v uplynulých deseti letech více než jednou. Když se tak stalo právě jednou, klient zaplatí vyšší částku než člověk v tzv. nezátopových oblastech.

Zájem o pojistky po povodních v letech 1997 a 2002 v Česku u ČP vzrostl, lidé se navíc více zajímají o to, jak a na co jsou pojištění. "Klientský servis od začátku tohoto týdne eviduje 600 pojistných událostí kvůli velké vodě. Zatím odhadujeme škody na desítky miliónů korun," uvedl mluvčí ČP Václav Bálek k novým škodám.

Kooperativa rozděluje při pojištění proti povodním klienty do čtyř tarifních zón; v poslední nikoho nepojistí. "V místech, která vykazují zvýšenou rizikovost, jsou sazby vyšší o 50 až 100 %," sdělil dále mluvčí společnosti Marek Vích. Odhadl, že teď budou řešit kolem tisícovky pojistných událostí, zatím je jich nahlášena zhruba třetina.

Allianz pojišťovna klienty pojišťuje proti povodním ve třech zónách, ani ona v poslední z nich nikoho nepojistí. "Denně registrujeme několik desítek nových škod za milióny korun - vytopené sklepy a poškozené budovy, ale i zatopené aquacentrum v Blansku. Nejvíce škod je v jižních a východních Čechách a na jižní Moravě," uvedl pro Právo mluvčí instituce Milan Káňa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám