Hlavní obsah

V pátek je poslední den na zaplacení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek má většina poplatníků poslední šanci podat přiznání k dani z příjmů za loňský rok a současně zaplatit daň. Opoždění znamená finanční sankci a oplétačky s berním úřadem. Kvůli podání přiznání není třeba chodit na finanční úřad. Úplně stačí přiznání poslat poštou, nejlépe doporučeným dopisem.

Článek

Rozhodující pro posouzení, zda bylo přiznání podáno včas, je razítko pošty. Obdobně je to se zaplacením. Je sice možné daň zaplatit bezplatně v pokladně finančního úřadu, ale nyní již asi čtrnáct dnů existuje i bezplatná možnost uhradit daň i na poště.A to s pomocí speciální daňové složenky, která je k dostání na poštách.

Její vyplnění je jednoduché, poplatník musí pouze znát číslo účtu příslušného finančního úřadu. To lze zjistit buď u jeho pracovníků, nebo na webové stránce ministerstva financí www.mfcr.cz.

Daňové složenky se i za krátkou dobu rychle ujaly. "Na složenky přešlo nejméně 60 procent poplatníků, kteří dříve chodili na pokladny berních úřadů," sdělil ve čtvrtek Právu ředitel Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Lubomír Janoušek.

Zaplacení prostřednictvím složenky je i zárukou, že poplatník splní svou povinnost včas. Pokud se platí daň převodem z účtu, rozhoduje totiž datum odepsání peněz z účtu poplatníka.

Finanční úřady budou mít prodlouženou pracovní dobu

Na finančních úřadech budou mít v pátek podle místních podmínek často prodlouženou pracovní dobu v podatelnách a na pokladnách. Například finanční úřady v Praze budou přijímat formuláře a peníze místo do 14 až do 16 hodin.

Letos dostanou finanční úřady o až čtvrtinu více daňových přiznání. Důvodem je to, že manželé s vyživovanými dětmi mohou letos poprvé podat výhodné společné zdanění. Pokud vznikne na základě přiznání přeplatek na dani, finanční úřady ho mají vrátit do 30. dubna.

Ani zvýšený počet přiznání by splnění termínu neměl ovlivnit. "Musí se podařit vrátit v Praze včas přeplatky, udělali jsme všechny potřebné kroky," ujišťuje Janoušek. Přiznání k dani z příjmů se podává a daň platí finančnímu úřadu, v jehož územním obvodu má poplatník v době podání přiznání bydliště (trvalý pobyt).

Povodně ohrožují činnost berních úřadů, zatím fungují všechny

Rozsáhlé povodně ohrožují i činnost některých finančních úřadů. Nejhorší situace je v současné chvíli v Ledči nad Sázavou, Uherském Hradišti a Třebíči, kde se voda dostala již do přízemí budov. Ani jeden z ohrožených úřadů však zatím činnost nepřerušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám