Hlavní obsah

Senát vrátil Sněmovně novelu o digitalizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senát ve čtvrtek vrátil Sněmovně novelu mediálního zákona, která má stanovit pravidla digitalizace v ČR. Senát v předloze navrhl několik změn. Sněmovna by mohla o zákonu opět hlasovat ve druhé polovině dubna.

Článek

Senát upravil novelu tak, že televize Prima by i po přechodu na digitální vysílání zřejmě musela regionálním televizím poskytovat část vysílacího času. Poslanci v únoru dali do novely ustanovení, které by v digitální éře Primu této povinnosti zbavilo.

V Senátu ve středu převážil názor, že osvobození Primy od zmíněné povinnosti by regionální televize ekonomicky poškodilo. Senát také chce například, aby provozovatelé vysílání, kteří dosud nevyužili zákonného nároku na jedno prodloužení licence, mohli toto právo uplatnit i po přechodu na digitální vysílání.

Digitalizací má vzniknout až 24 programů

ČR je stejně jako další země před nástupem digitálního televizního vysílání. Postupným vypínáním současných analogových vysílačů a přechodem na digitální má vzniknout až 24 a možná i více volně přístupných celoplošných, regionálních či tématických programů.

Digitalizace má divákům kromě kvalitnějšího obrazu a zvuku nabídnout řadu doplňkových služeb - možnost sázet, posílat maily, nakupovat prostřednictvím obrazovky a vybírat si při sportovním přenosu pohled určité kamery. Lidé si ale budou muset pořídit takzvaný set-top box, jakýsi převaděč, jehož ceny nyní začínají pod hranicí 2000 korun.

Koncepce přechodu na digitální vysílání počítá s tím, že analogové vysílání v tuzemsku skončí mezi lety 2010 a 2012, což je také termín, s nímž pracují i ostatní země EU. Nejzazší datum vypnutí posledního analogového vysílače je 31. prosince 2012. Do té doby si tedy budou muset set-top-box či speciálně upravený televizor koupit všichni zájemci o sledování TV programů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám