Hlavní obsah

Potvrzeno. Labuť uhynula na nebezpečný virus H5N1

PRAHA/ČESKÉ BUDĚJOVICE

První mrtvá labuť nalezená minulý týden u Hluboké nad Vltavou zemřela kvůli vysoce nakažlivému viru ptačí chřipky H5N1, který je nebezpečný i člověku. Definitivně to ve středu potvrdila laboratoř v britském Weybridge. Informaci Novinkám potvrdil mluvčí ministerstva zemědělství Tomáš Loskot. V Česku se také objevil druhý případ ptačí chřipky. Ve středu ho prokázaly testy labutě nalezené v Českých Budějovicích.

Článek

První labuť byla nalezena v pondělí 20. března u mostu v Hluboké nad Vltavou. [celá zpráva]

Testy v pražské laboratoři také prokázaly virus H5 u druhé uhynulé labuti, která byla nalezena v Českých Budějovicích na pravém břehu Vltavy v sobotu 25. března. Další vyšetření, zda jde o kmen H5N1, nebezpečný i člověku, budou známy zřejmě příští týden. Labuť byla zaslána do britské Weybridge.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Milana Maleny se v souvislosti s nálezem druhé mrtvé labutě nemění mimořádná veterinární opatření, která byla v jižních Čechách přijata od úterní půlnoci. Jen se rozšíří území, na které se vztahují. Případy jsou totiž poměrně blízko sebe. Druhou uhynulou labuť našli lidé u českobudějovického sídliště Vltava, které je vzdálené jen asi tři kilometry od místa prvního nálezu.

Svolá se bezpečnostní rada Jihočeského kraje

O druhém případu ptačí chřipky bude jednat bezpečnostní rada Jihočeského kraje. "Samozřejmě budeme postupovat podle scénáře, který už státní veterinární správa tady zavedla a který se už uplatnil jednou v případě nálezu na Hluboké," řekl novinářům hejtman Jan Zahradník.

Primátor Českých Budějovic Miroslav Tetter zdůraznil, že není důvod k panice. "Je to pořád jen ojedinělý případ. Tvrdá opatření by byla, kdyby se to objevilo v chovu, nikoliv u volně žijících vodních ptáků. Zatím nic takového tady nemáme a věřím, že ani mít nebudeme," řekl. Městská policie již má podle něj připravený kontejner, do něhož se případně další uhynulí ptáci budou ukládat. Strážníci budou také kontrolovat venčení psů na vodítku.

Mimořádná opatření v ochranných pásmech v okolí nálezu první mrtvé labutě začala platit už v pondělí, aniž by se čekalo na výsledek z Velké Británie. Kolem místa nálezu platí zákaz přenášení drůbeže, vajec, podestýlky a krmiva, omezení vstupu lidí do drůbežáren a přes dezinfekční rohože je omezen i vjezd aut do těchto provozů. [celá zpráva]

Minimální doba pro trvání mimořádných opatření je 21 dní, po vyhodnocení rizika má krajská veterinární správa právo je zmírnit. "Veškerá přijímaná opatření jsou činěna s cílem ochránit chovy hospodářských zvířat, o žádném vybíjení drůbeže u drobných chovatelů se v současné době neuvažuje," ubezpečil veřejnost ředitel Státní veterinární správy Milan Malena.

V úterý byla nalezena uhynulá labuť v Žatci v Ústeckém kraji. Hasiči ji vylovili z Ohře u obce Levonice a předali ji veterinářům.

Anketa

Bojíte se nákazy ptačí chřipkou?
Ano, omezím konzumaci drůbežího
16 %
Ne
84 %
Celkem hlasovalo 30137 čtenářů.

Ptačí chřipka

  Ptačí chřipka může napadnout jak domácí ptactvo, např. kuřata, slepice, krůty, krocany, kachny, husy, ale i bažanty, perličky a vodní ptáky. Infikována mohou být i prasata a koně, těch se ale netýká vysoká patogenicita.  Nositeli viru mohou být tažní ptáci, aniž by se u nich projevily nějaké příznaky.  Je mnoho druhů ptačí chřipky. Rozlišujeme málo a vysoce patogenní kmeny. Virus H5 je vysoce patogenní subtyp, tedy velmi nebezpečný.

Reklama

Související články

V Česku je první případ ptačí chřipky

Česká republika má pravděpodobně první případ ptačí chřipky. Podle zdroje Novinek se virus objevil u labutě uhynulé v Hluboké nad Vltavou. Zatím ale není...

Starosta Hluboké: Hlavně žádnou paniku

Hlavně žádnou paniku. Jsme v neustálém kontaktu s veterináři, hygieniky i s Bezpečnostní radou Jihočeského kraje. Pokud to bude nutné, víme, co máme dělat....

Tamiflu v lékárnách je, ale drahé

Lék proti ptačí chřipce Tamiflu je v českých lékárnách na předpis běžně k dostání. Jeho cena je 966 korun. Zdravotní pojišťovny na něj přispívají...

Výběr článků

Načítám