Hlavní obsah

Havel: Počty gymnazistů by se měly zdvojnásobit

Právo, Jiří Vavroň
PRAHA

Vláda chce zdvojnásobit počty gymnazistů v české populaci. Také chce o 25 procent zvýšit počet vysokoškoláků a v neposlední řadě investovat dvakrát více peněz do vědy a výzkumu. Během úterního jednání Fóra o znalostní ekonomice, jež v Praze pořádá Světová banka spolu s českým ministerstvem financí, to prohlásil místopředseda vlády Jiří Havel.

Článek

V současné době má u nás vysokoškolské vzdělání pouze 12 procent populace.

"Znalostní ekonomika představuje dráhu, po které se Česká republika vydala a na jejímž konci je konkurenceschopná znalostní společnost," řekl na fóru ministr financí Bohuslav Sobotka.

Výdaje na vědu a výzkum vzrostou letos podle ministra o více než deset procent na 1,7 miliardy korun. Podíl výdajů na vědu a výzkum z veřejných zdrojů představuje 0,6 procenta HDP, cílem je dosáhnout do roku 2010 jednoho procenta, prohlásil ministr při úterním zahájení fóra.

Sázka na vzdělání se vyplácí

"Již nyní se sázka na vzdělání vyplácí. Proti roku 2000 studuje na vysokých školách o 100 000 studentů více. Za poslední čtyři roky vzrostly výdaje státního rozpočtu pro vysoké školy o 50 procent. Brzy za to sklidíme další plody v pokračování růstu platů, poklesu nezaměstnanosti a udržení silné a solidární ekonomiky", dodal Havel.

"Průměrné výdaje na vědu a výzkum v regionu střední a východní Evropy a Střední Asie nedosahují ani jednoho procenta HDP, takže jsou výrazně pod úrovní tří procent, kterou si za cíl vytkla Evropská unie," řekla ČTK ředitelka sekce Světové banky pro Evropu a Střední Asii Anette Dixonová. V Česku činí tento podíl jedno procento HDP a podle představitelů vlády by měl v dalších letech stoupat.

"Mezinárodně platí, že každý rok studia zvyšuje mzdy přibližně o 6 až 10 procent. Zvýšení vzdělanosti zrychluje také růst HDP a snižuje nezaměstnanost," řekl Havel.

"Ke zvýšení vzdělanosti národa přispěje i zvýšení porodného, které je ve volebním programu ČSSD. Počítáme s tím, že část z příspěvku by byla ve formě poukázky na zvýšení vzdělání," prohlásil v průběhu jednání fóra Havel. [celá zpráva]

Příležitost pro soukromý sektor

Dixonová zase upozornila na to, že dvě třetiny výdajů na vědu a výzkum v regionu jsou financovány z veřejných rozpočtů, zatímco v západní Evropě pochází 65 až 70 procent zdrojů ze soukromého sektoru. Podle zprávy Světové banky není pravděpodobné, že by zvyšování výdajů pomohlo rozvoji znalostní ekonomiky bez toho, že by větší roli začal hrát soukromý sektor.

"Zbylá dvě procenta HDP výdajů na vědu a výzkum jsou tedy hozenou rukavicí pro soukromý sektor," podotkl k tomu místopředseda vlády pro ekonomiku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám