Hlavní obsah

Pendolina stále nesmějí do ciziny, svezl se i Klaus

Právo, Jiří Novotný, kab
PRAHA

Rychlovlaky Pendolino pořád ještě nemohou jezdit do zahraničí, i když s jejich nasazením na mezinárodní tratě počítaly České dráhy (ČD) již loni. Drážní úřad sice schválil použití těchto souprav na území Česka, avšak pro cizinu dosud potřebné povolení nevydal. Poté, co výrobce pendolin Alstom Ferroviaria provedl úpravy systému měničů, se velké závady už neopakují.

Článek

Od loňského 11. prosince, kdy začaly tyto rychlovlaky pravidelně jezdit na trasách z Prahy do Ostravy, Brna a Břeclavi, se jimi svezlo už 150 tisíc lidí. Za sedm pendolin zaplatí České dráhy Alstomu přes čtyři miliardy korun.

Na otázku Práva, kdy se dá očekávat, že rychlovlaky ČD vyjedou i do zahraničí, mluvčí Českých drah Aleš Ondůj odpověděl: "V současné době probíhají testy pendolin pro průjezd tratí s malými oblouky. Věřím, že budou úspěšné a že by na Slovensko a možná i do Rakouska mohly začít jezdit už od změny jízdního řádu, k níž dojde 28. května."

České dráhy ovšem ani pak cestujícím nezaručí, že se mezi Prahou a Bratislavou projedou skutečně pendolinem. "Vyhradili jsme si právo nasazovat mezi Prahou, Brnem a Břeclaví podle svých potřeb buď pendolino, nebo vlak vyšší kvality EuroCity. A až získáme od Drážního úřadu povolení pro cesty do zahraničí, prodloužíme prostě trasu EuroCity o úsek Břeclav-Bratislava," informoval Ondrůj.

Hlavní důraz dráhy kladou na páteřní trať Praha-Ostrava. Tam rychlovlaky jezdí v rámci projektu SC Pendolino jako společné spoje ČD a Českých aerolinií, pro něž bylo stanoveno speciální jízdné - 500 korun ve druhé třídě a 600 korun v první třídě. Naopak mezi Prahou a Břeclaví je jízdné v pendolinech stejné jako ve vlacích InterCity a EuroCity. A stejně tomu bude po prodloužení trasy do Bratislavy.

Klaus se svezl do Ostravy

V úterý se pendolinem do Ostravy svezl i prezident Václav Klaus. Se svojí ženou Livií tam dorazili v 9:15. Zahájili tak svůj třídenní program v Moravskoslezském kraji. Navštíví tam 12 měst a obcí. Prezidentský pár cestoval vozem první třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám