Hlavní obsah

Pozemkový fond uspěl při napadení svého rozhodnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozemkový fond v pondělí poprvé uspěl s žalobou na vlastní smlouvu o převodu půdy, kterou uzavřel loni v létě v kritizovaném zvláštním režimu. Ten umožnil překupníkům získat lukrativní pozemky. Karlovarský okresní soud rozhodl, že pozemky, které vloni získala společnost Sedlecký kaolin od fondu jako náhradní restituční nárok, stále patří státu.

Článek

Smlouva o převodu byla sepsána v rozporu se zákonem, rozhodl soudce Aleš Fikker. Dvě ze 38 podaných žalob již soudy zamítly a fond se hodlá odvolat. Další žaloba byla odročena.

Sedlecký kaolin získal téměř 50 hektarů pozemků loni, v době kdy Pozemkový fond vydával pozemky ve zvláštním režimu. Pozemky leží u Mírové a Mezirolí, jsou pod nimi ložiska kaolinu. Právní zástupce pozemkového fondu ale v pondělí přesvědčoval soud, že smlouva je neplatná z několika důvodů. Převod nebyl zveřejněn, Sedlecký kaolin měl dostat pozemky nejdříve v místě, na které měl restituční nároky, a navíc, podle právníků pozemkového fondu měly být pozemky s ložisky kaolinu prodávány podle jiného zákona.

Soudce z předložených argumentů uznal jako zásadní ten, že pozemkový fond měl za povinnost zveřejnit vlastníky pozemků a záměr na převodu pozemků, o které žadatel měl zájem. To se ale nestalo a dohoda tak obchází zákon.

Firma trvá na platnosti smlouvy

Právní zástupkyně Sedleckého kaolinu stále trvá na platnosti smlouvy. I když se na místě neodvolala, vzhledem k hodnotě majetku, o který by těžařská forma přišla, je to ale pravděpodobné.

Fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky, čelil kritice za to, že loni v létě umožnil spekulantům získat lukrativní půdu. Podle odhadů na ní mohou vydělat miliardy korun. Od podání žalob na své vlastní smlouvy si PF slibuje, že pozemky získá zpět.

Jak v pondělí u soudu zaznělo, prezidium pozemkového fondu se ke zvláštnímu režimu vydávání pozemků rozhodlo mimo jiné i na základě právního posudku, který varoval před žalobami, které by v případě průtahů ve vydávání pozemků, mohly na fond podat restituenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám