Hlavní obsah

Vláda podpoří rozvoj elektronického obchodu

ČTK, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda v pondělí schválila soubor opatření, která mají podpořit rozvoj tuzemského elektronického obchodu. "Takzvaná Bílá kniha obsahuje seznam změn zákonů, které musí být předloženy do konce letošního roku," uvedl na tiskové konferenci ministr informatiky Vladimír Mlynář, který knihu předkládal.

Článek

Filozofií návrhu je podle Mlynáře maximální ochrana občana na internetu. Na změnu čeká mj. zákon o elektronickém podpisu, který by měl být rozšířen o institut elektronického agenta, který by umožnil úřadům podepisovat dokumenty v elektronické podobě.

Také občanský a obchodní zákoník budou novelizovány tak, aby občané mohli uzavírat prostřednictvím internetu smlouvy. Změny zákonů o platebním styku a účetnictví zase mají umožnit internetovou fakturaci, vedení účetnictví na internetu a uzavírání obchodních smluv. O možnost využití internetu bude rozšířen zákon o dani z příjmů a o zadávání veřejných zakázek. Zadávání zakázek přes počítačovou síť by mělo přinést vyšší transparentnost a snížení korupce

 S elektronickým obchodováním mělo podle Českého statistického úřadu v roce 2001 zkušenost asi 30 procent podnikatelů, loni to mohlo být již asi 45 procent. Jedna třetina podnikatelů již přes internet koupila či prodala zboží. Pravidelně však využívá internet k obchodování a placení jen minimum firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám