Hlavní obsah

Pokuta za telefonování za jízdy může být až 2500 Kč

Právo, Jiří Novotný

Sedmdesát procent českých řidičů telefonuje za jízdy v autě. Od 1. července, kdy vstoupí v platnost novela silničního zákona, jim za to hrozí ve správním řízení pokuta až 2500 korun a ztráta tří bodů.

Článek

Telefonování totiž výrazně zvyšuje riziko nehody, protože motorista ztrácí soustředění a schopnost pohotově reagovat na nebezpečné situace. Vyplynulo to z průzkumu, který si u agentury IBRS zadal operátor T-Mobile.

"Osmadvacet procent dotázaných navíc přiznalo, že nepoužívá hands free a při volání drží telefon v ruce, což je dopravní přestupek," řekl novinářům tiskový mluvčí T-Mobile Jiří Hájek. Že mobil za volant nepatří, potvrdila už dříve studie expertů ze Sydneyské univerzity. Ti zkoumali 400 dopravních nehod. Ukázalo se, že u lidí, kteří telefonovali z vozu bez hands free, stouplo riziko nehody pětkrát a při telefonování s ním čtyřikrát.

Podobné riziko jako alkohol

Podle některých britských výzkumů je telefonování za volantem podobně riskantní jako řízení auta pod vlivem alkoholu. Vzhledem k menšímu soustředění totiž volající řidič zpravidla začne později brzdit, než ten, jenž se plně věnuje silničnímu provozu.

Za nebezpečné považuje telefonování za jízdy i ministr dopravy Milan Šimonovský. Přes odpor části poslanců prosadil loni do novely zákona č. 361 o provozu na pozemních komunikacích zpřísnění postihu tohoto přestupku. Nyní je za řízení s mobilem v ruce pokuta jen 500 korun. Od 1. července, kdy novela nabude účinnosti, však za to řidiči bude hrozit bloková pokuta 1000 korun a ve správním řízení 1500 až 2500 Kč. Navíc řidič dostane tři trestné body. Jestliže ho tedy policisté přistihnou čtyřikrát, přijde na rok automaticky o řidičský průkaz.

Policie spustila speciální akce

Aby dopravní policie upozornila motoristy na blížící se spuštění bodového systému, naplánovala si na období až do 1. července speciální dopravně-bezpečnostní akce. Nyní v březnu se při nich zaměřuje právě na telefonování za jízdy, a také na dodržování povolené rychlosti v obcích. Policejní hlídky mají k dispozici digitální fotoaparáty, aby mohly provinilcům předložit důkaz, že skutečně za jízdy telefonovali.

T-Mobile zase 21. března odstartoval osvětovou kampaň, která má lidi seznámit se základními pravidly mobilní etikety. Projekt, jehož hlavním bodem je internetový portál www.jaxmobilem.cz, zábavnou formou ukáže, jak se s mobilním telefonem chovat. Samozřejmě nejen za volantem, ale i ve veřejné dopravě, na pracovištích, ve škole a při kulturních akcích. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám