Hlavní obsah

Firma Autostrade podala žalobu kvůli trendru na mýtné

– BRNO

Italská firma Autostrade v pátek podala žalobu u Krajského soudu v Brně proti rozhodnutí antimonopolního úřadu kvůli tendru na mýtné. Firma také požádala správní soud, aby odložil vykonatelnost rozhodnutí antimonopolního úřadu do doby, než budou ukončena všechna přezkumná řízení před českými soudy i Evropskou komisí. Podpisem smlouvy s vítěznou společností Kapsch by totiž začaly nejen firmě Autostrade, ale i ČR vznikat škody, řekl zástupce firmy Vladimír Bystrov.

Článek

Ministerstvo dopravy již dříve uvedlo, že smlouvu s Kapschem podepíše do konce března. [celá zpráva]

Zařízení na výběr mýtného chtěli v ČR postavit a provozovat čtyři zájemci. Sdružení Mytia nabídlo, že systém vybuduje a bude ho deset let provozovat za 15 miliard korun. Společnost Autostrade určila cenu na 17,5 miliardy a Kapsch na 22 miliard korun. Nejvyšší cenu, 33,7 miliardy, navrhlo konsorcium A-Way a AŽD. Ministerstvo dopravy tři uchazeče vyřadilo pro formální nedostatky a jako vítěze určilo firmu Kapsch. Autostrade i Mytia se odvolaly k antimonopolnímu úřadu, ten ale postup ministerstva dopravy potvrdil. [celá zpráva]

V podané žalobě Autostrade trvá na tom, že důvody, pro které byla ze soutěže vyloučena, byly formalistické, účelové a v rozporu se zákonem a zadávací dokumentací.

Druhé vyřazené konsorcium Mytia podání správní žaloby zatím zvažuje. Podle ředitele firmy Damovo z Mytie Seppa Leimgrubera na to má firma lhůtu dvou měsíců od převzetí rozhodnutí předsedy ÚOHS. K Evropské komisi však Mytia sama stížnost nebude podávat. "Budeme ale spolupracovat s těmi, kdo již podněty k šetření do Evropy dali," řekl Leimgruber.

Reklama

Související témata:

Související články

Mýtné v Česku definitivně zavede Kapsch

Systém mýtného na českých silnicích definitivně zavede původní vítěz tendru, rakouská společnost Kapsch. Rozhodl o tom ve středu předseda antimonopolního úřadu...

Výběr článků

Načítám