Hlavní obsah

Cena kožených bot vzroste až o 300 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise (EK) ve čtvrtek podle očekávání uvalila dovozní clo na kožené boty z Číny a Vietnamu. Nové opatření, které má chránit evropské obuvníky před laciným dovozem z Asie, začne platit 7. dubna, kdy clo dosáhne úrovně čtyř procent. Během šesti měsíců se však pravděpodobně zvýší až na 19,4 procenta pro čínské boty a 16,8 procenta pro obuv vietnamskou.

Článek

S ohledem na vyšší dovozní cenu bot se dá očekávat i jejich zdražení. Odborníci se však neshodují, jak bude veliké. Maloobchodníci, kteří jsou proti zavedení cel, tvrdí, že cena páru kožených bot by se mohla zvýšit v průměru o deset eur, tedy necelých 300 Kč. Zástupci EU ale takový nárůst cen odmítají a odhadují ho zhruba na 1,5 eura, tedy 45 Kč.

Dohady o míře zdražení však nejsou jedinou třecí plochou, která ochranářské opatření doprovází.

Názory na zavedení cel dělí i politickou scénu. Evropský poslanec Jan Březina (KDU-ČSL) se pozastavuje nad tím, že Evropská komise nezveřejnila výsledky šetření, které údajně dokazují, že Čína a Vietnam své výrobce dotují a zásadně tak narušují hospodářskou soutěž.

"Postup komise tak působí značně netransparentním dojmem a vyvolává podezření, že se jedná o skrytou pomoc nekonkurenceschopným výrobcům obuvi na úkor prodejců a spotřebitelů," sdělil.

Dětská a sportovní obuv zatím bez cla

Podle europoslankyně Zuzany Roithové, která je z téže politické strany jako Březina, jsou cla příliš nízká, navíc se nevztahují na dětskou a sportovní obuv. EK to omlouvá tím, že zavedení cel na dětskou a sportovní obuv není v zájmu Unie, protože clo na dětskou obuv by poškodilo rodiny a sportovní boty se již na starém kontinentě nevyrábějí. Roithová však není jediná, kdo horuje za zavedení cel na dětské botičky. Na její straně stojí také další politici, kteří tvrdí, že dovezené boty jsou nekvalitní a mrzačí dětem nohy.

O tom, že laciný dovoz poškozuje tradiční evropské obuvníky, však nepochybuje nikdo. Své o tom vědí kvůli levným dovozům v posledních letech výrazně klesla produkce obuvi. Zatímco ještě v roce 2000 se v ČR vyrobilo 13 miliónů párů, nyní se roční produkce pohybuje kolem 5,5 miliónu párů. Podle stanoviska prezidenta České obuvnické a kožedělné asociace Petra Kubáta však toto clo situaci na trhu nevyřeší. Podle českých obuvníků by bylo rozumnější a hlavně účinnější znovu zavést minimální dovozní cenu obuvi či dovozní kvóty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám