Hlavní obsah

Smlouva s Hyundai bude možná už příští týden

Právo, Novinky, Martin Procházka, Jan Holý
PRAHA

Česku se s největší pravděpodobností podaří definitivně získat jednu z největších zahraničních investic v historii. Příští týden, možná už v pondělí, má podle dobře informovaného zdroje Práva ministr průmyslu a obchodu Milan Urban podepsat s prezidentem jihokorejské firmy Hyundai Čong Mong-Ku smlouvu o investici automobilky v Nošovicích. Tuto informaci v pátek potvrdil i mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac.

Článek

Podle premiéra Jiřího Paroubka je podpis dohody se společností Hyundai takřka jistý. "Chci vyjádřit přesvědčení, že se na 99,9 procenta jedná o jistou věc," řekl v pátek v Bruselu Paroubek.

"Od středy je v Praze tým právníků korejské firmy, kteří spolu s pracovníky CzechInvestu dolaďují poslední náležitosti smlouvy. V neděli pak do Prahy přiletí prezident Hyundai," řekl Právu dobře informovaný zdroj obeznámený s průběhem jednání.

"Memorandum by mělo být podepsáno během příštího týdne, možná již v pondělí. Po podpisu memoranda bude jasné, že se společnost Hyundai rozhodla umístit investici v ČR," řekl v pátek mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Termín podpisu investičního memoranda bude podle Mravinace záležet na tom, zda se během víkendu podaří dostat materiál do podoby, která bude pro obě strany jednoznačně přijatelná. "Pokud bude memorandum se zástupci vedení Hyundai podepsáno, bude jej ještě muset schválit česká vláda a zastupitelstvo Moravskoslezského kraje," podotkl Mravinac.

Moravskoslezský kraj zatím v souvislosti s očekávaným příchodem společnosti Hyundai utratil z vlastních zdrojů 20,5 miliónu korun. Peníze směřovaly na výkup půdy a domů v Nošovicích, řekla v pátek mluvčí hejtmanství Šárka Swiderová. Mimo to stát do výkupů pozemků a domů investoval přes půl miliardy korun.

Jednání potvrdila i agentura CzechInvest

Probíhající jednání Právu potvrdila i agentura CzechInvest. "Mohu potvrdit, že v Praze nyní jedná skupina jihokorejských expertů. Je to skupina ve stejném složení, která zde jednala už před časem, kdy jsme dojednávali podmínky smlouvy.

V současnosti pokračuje s CzechInvestem a zástupci Moravskoslezského kraje vyjednávání dalších detailů finální nabídky z korejské strany," řekla Právu mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová s tím, že oficiální odpověď ze strany Hyundai CzechInvest zatím neobdržel. Naopak Honsová potvrdila i to, že korejská skupina má v ČR zůstat ještě celý příští týden.

Celková investice až 45 miliard korun

Podle Urbana i premiéra Jiřího Paroubka může celková výše investic, které s jihokorejskou automobilkou přijdou, dosáhnout až 45 miliard korun. Samotná investice do továrny by podle Urbana měla mít hodnotu nejméně 24 miliard. Další desítky miliard se mají týkat investic do subdodavatelských kapacit. "Čtyřicet miliard korun je podle mě částkou naprosto realistickou," řekl Urban.

Kliknutím na obrázek jej zvětšíte

Podle informací Práva jsou členy korejské delegace i zástupci subdodavatelských firem Hyundai. Tyto firmy by pravděpodobně do ČR přišly spolu s jihokorejskou automobilkou. V Ostravě už například staví závod karosárna Hyundai, korejská Sungwoo. Ta by měla dodávat díly nejen automobilce v Nošovicích, ale i do nedalekého závodu dceřiné automobilky KIA v Žilině.

Přímo v automobilce má najít práci 3000 zaměstnanců a nepřímo může vzniknout podle Paroubka dalších 11 tisíc pracovních míst.

Od roku 2008 by mělo z výrobních pásů nového závodu sjíždět kolem 300 000 vozů ročně. Nová továrna by měla až z 50 procent využívat subdodávky od firem z ČR.

Největší investice v ČR
investorsektorzemě původuvýše investice (v mld. Kč)
Toyota/PSAautomobilovýJaponsko/Francie29,8
LG. PhilipselektronickýNizozemsko22,5
Škoda Auto-VWautomobilovýNěmecko19,0
NemakautomobilovýMexiko11,4
DensoautomobilovýJaponsko9,6
Robert BoschautomobilovýNěmecko8,5
Matsushita CommunicationselektronickýJaponsko8,4
ChemopetrolchemickýČR7,8
Česká rafinérskáchemickýČR6,8
VDO ČRautomobilovýNěmecko6,3
Zdroj: CzechInvest

Hyundai Motor Company

  • Automobilka Hyundai Motor Group je součástí největšího jihokorejského konglomerátu Hyundai Group.
  • Vznikla v roce 1967 a nejprve vyráběla pod americkým Fordem, první model Pony se veřejnosti představil v roce 1974.
  • Sídlí v Soulu (Jižní Korea), má pobočky ve třiceti zemí, distributory má asi ve stovce států.
  • V roce 2004 měla firma tržby 26,1 miliardy dolarů.
  • Aktiva firmy jsou 23,64 miliardy dolarů (asi 591 miliard korun).
  • Prodej osobních vozů v roce 2004 byl 2,28 miliónu.
  • Exportuje do 193 zemí.
  • Počet zaměstnanců je asi 52 000.
  • Výrobní závody má kromě Jižní Koreje i v Číně, Indii a Turecku, loni otevřel první továrnu v USA. Kromě výstavby závodu v ČR jedná i o vytvoření podniku v Číně. Kia má továrnu v Číně a staví závody v Číně a na Slovensku. Podnik uvažuje také o výstavbě továrny v Severní Americe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám