Hlavní obsah

Putin slíbil Pekingu dodávky zemního plynu

Právo, Pavel Urban

K těsnější politické i hospodářské spolupráci, především v energetice, se v úterý při jednání v Pekingu zavázali čínský prezident Chu Ťin-tchao a jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Článek

Šéf Kremlu Číňanům konkrétně přislíbil zemní plyn, ale nijak se nezmínil - alespoň veřejně - o neostřeji sledované otázce: zda bylo po letitých tahanicích dosaženo pokroku v plánech na výstavbu ropovodu z východní Sibiře do Číny.

Peking tak zjevně dál marně čeká na konkrétní příslib, že ke zvažované trase Sibiř -pobřeží Pacifiku přidá Moskva i odbočku, jíž by získávala ropu razatně rostoucí čínská ekonomika. Jak argumentoval ruský ministr energetiky Viktor Christěnko, dokud nebude dokončena projektová studie, nelze hovořit ani o termínech, ani o jiných podrobnostech. Prozatím se ruská ropa dováží do ČLR výhradně po železnici.

Plynovod by mohl sloužit už za pět let

Úspěšnější byl Peking při zajištění zemního plynu. Putin mluvil o "jasné vizi", podle níž by Rusko mohlo dodávat do Číny dvěma trasami z východní a západní Sibiře 60 až 80 miliard m3 plynu ročně. První dodávky by mohly začít už v roce 2011. O podrobnostech projektu se bude ještě jednat.

Jak dodal šéf Kremlu, v rámci rusko-čínských jednání byly uzavřeny dohody za miliardy dolarů, z čehož "většina je čistě pragmatického charakteru a sleduje konkrétní ekonomický cíl". Zpravodajové v této souvislosti připomínají, že Peking plánuje v nadcházejících 15 letech vystavět 27 atomových elektráren, přičemž se Moskva hodlá do každého z projektů zapojit. Oba státy si také vytkly za cíl zdvojnásobit do roku 2010 hodnotu vzájemného obchodu z loňského roku, kdy činila 29 miliard USD.

Šéf Kremlu navštíví Šao-lin

Mezi podepsanými dokumenty figuruje rovněž společné prohlášení, v němž se obě strany vyslovují pro diplomatické řešení jaderné krize kolem Íránu a Severní Koreje.

S Chu Ťin-tchaem jednal Putin už popáté za poslední rok a oba lídři dávali jasně najevo uspokojení nad tempem, jakým sílí "strategické partnerství" někdejších rivalů ze 60. let, kdy se Čína a Rusko střetly v pohraničním konfliktu. "Vztahy Moskva-Peking jsou na historicky nejvyšší úrovni," shrnul Putinův poradce Sergej Prichodko.

Ve středu má prezident Putin -nositel černého pásku v judo -po jednáních s premiérem a s předsedou parlamentu ČLR navštívit rovněž klášter Šao-lin, považovaný za kolébku bojového umění kung-fu.

Reklama

Výběr článků

Načítám