Hlavní obsah

Digitalizace: set-top-box nebo nový televizor

Právo, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncepci přechodu od analogového k digitálnímu televiznímu vysílání v České republice schválila ve středu vláda. Současné analogové vysílání má u nás skončit mezi lety 2010 a 2012. Nejzazší termín, kdy obrazovky současných televizorů neuzpůsobených pro příjem digitálu pohasnou, je 31. prosince 2012.

Článek

Digitální vysílání přinese divákům výběr z desítek nových televizních i rozhlasových programů, kvalitní obraz a zvuk a různé doplňkové služby, jako elektronického programového průvodce, ve kterém se objeví bližší informace o vysílaném pořadu, například o herci, který hraje ve filmu běžícím právě na obrazovce.

V současnosti fungují řádně či ve zkušebním provozu tři sítě (tzv. multiplexy), nabízející digitálně desítku programů včetně čtyř kanálů České televize, Novu, Primu, Óčko a TOP TV. Signál zatím pokrývá Prahu, Brno, Ostravu a jejich okolí.

Vypínání začne 1. července 2007

Ministerstvo informatiky sice nepředpokládá, že by v některé z lokalit republiky byl vypnut analog dříve než 1. července příštího roku, ale v příhraničních lokalitách mohou být analogově šířené programy vypnuty dříve. Bude to nezbytné z důvodů mezinárodní koordinace kmitočtů.

Už teď mají problémy obyvatelé žijící u hranic s naším západním sousedem. Německé digitální vysílání totiž ruší analogový signál v Česku, zejména příjem Novy. Do doby, než se spustí digitál i u nás, by jim pomohla kabelová televize nebo posilovací vysílače, ale ani na jedno z toho nemají obce peníze.

Proto je na čase porozhlédnout se v obchodech, případně po nabídce na internetu a rozhodnout, jaký settopbox (převaděč) k televizoru koupit, nebo zda si pořídit nový televizor již se zabudovaným digitálním příjmem.

Udělat něco se zřejmě bude muset i s anténami pro společný příjem. Někteří odborníci tvrdí, že bude nutné je rekonstruovat a instalovat lineární kanálové UHF zesilovače.

Lépe jsou na tom obyvatelé, kteří přijímají TV signál v místnosti přes pokojovou, ale krátkou prutovou anténu (platí i pro přenosné televizory), anebo mají samostatnou střešní či venkovní anténu. Ti nemusí žádnou speciální anténu dokupovat, ani s tou nynější nic dělat.

Převaděč už za dva tisíce

V obchodech lze pořídit nejlevnější set-top-box v ceně kolem dvou tisíc korun. Rozsáhlou nabídku šedesáti až osmdesáti typů najdete na internetu nebo v různých katalozích firem s elektrotechnikou.

Přístroj je prozíravější kupovat ve speciálním obchodě s anténní technikou než v hypermarketu.

Nemá ale cenu kupovat ten nejlevnější přístroj. Důležité je, aby kromě jednoduché obsluhy s mnoha funkcemi v českém menu uměl i elektronický programový průvodce komunikovat s divákem v češtině.

Takové podmínky splňuje například set-top-box Technisat DIGIPAL 2 DVB-T. Vyhledává programy automaticky, nabízí kompletní týdenní program a informuje o filmových premiérách. Stojí kolem 2500 Kč. Češtinu ovládá například i přístroj InterStar 8100.

Připojit převaděč na televizor není složité. Připojí se buď anténním kabelem, nebo kabelem Scart, ale v tom případě musí mít set-top-box modulátor. Zkušený prodavač by vám měl odborně poradit.

Televizorů se objevují v obchodech dva typy. Jeden umožňuje analogový i digitální příjem, druhý pouze příjem digitální. Pokud si chcete koupit přístroj jen s digitálním příjmem, hledejte v nabídce televizor se zabudovaným digitálním tunerem, tedy tzv. integrovaný digitální televizor (IDTV-Integrated Digital TV). Digitální signál do počítače je možné přijímat prostřednictvím přídavné DVB-T karty.

Set-top-boxy umožňují programovat vysílání, podobně jako videa

Dobrou zprávu máme pro předplatitele kabelových televizí. Ti set-top-box pro své starší přístroje potřebovat nebudou.

Provozovatelé kabelových televizí - UPC Direct a Karneval - totiž digitální terestrické programy do svého vysílání již přejímají a po technické stránce je dokáží upravit tak, aby se mohly bez sebemenší ztráty kvality obrazu a zvuku objevit v analogových televizních přijímačích. "Jde například o ČT 24 a ČT 4 Sport. Až se vypne analogové vysílání, zabezpečí kabelová televize signál všem, kteří se rozhodnou neměnit svůj starý analogový přijímač. A to bez jakýchkoliv dodatečných finančních nákladů," informoval Právo mluvčí UPC František Malina.

Reklama

Související témata:

Související články

Televize představily digitální programy

Před Radu pro rozhlasové a televizní vysílání v úterý předstoupili se svými projekty první žadatelé o licenci pro digitální vysílání. Veřejná slyšení potrvají...

Poslanci vrátili novelu mediálního zákona

Novelu mediálního zákona, která především řeší legislativu spojenou s digitalizací televizního vysílání, vrátili v pátek poslanci k novému projednání výborům....

Výběr článků

Načítám