Hlavní obsah

Hyundai už shání pro své lidi bydlení u Nošovic

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Na slavnostní výkop stavby automobilky v průmyslové zóně Nošovice na Frýdecko-Místecku má s nejvyšším vedením společnosti Hyundai Motor přiletět nejméně sto lidí. Právu to řekl dobře informovaný zdroj s tím, že skupinka Korejců nedávno pro tuto příležitost mapovala v regionu možnosti kvalitního ubytování. Že Hyundai hledá i dlouhodobější ubytování, potvrdily realitní kanceláře.

Článek

Ačkoli jihokorejský investor ještě oficiálně neoznámil své rozhodnutí, kde postaví nový evropský závod, Korejci již na Ostravsku hledají i dlouhodobější kvalitní ubytování pro manažery a další odborníky, kteří v Česku budou působit při přípravě a následné výstavbě továrny a spouštění provozu.

"Mají zájem o větší počty míst v hotelích, penziónech a dalších zařízeních v okolí Nošovic, ve Frýdku-Místku i Ostravě," potvrdil Právu Zdeněk Kopka, šéf společenstva podnikatelů v ubytovacích a stravovacích službách Unihost Ostrava.

Korejci navštívili například nově zrekonstruovaný AutoClub Hotel v beskydské obci Morávka, vzdálené od Nošovic asi patnáct kilometrů. "Prohlédli si hotel, velmi se jim tady líbilo. Bohužel, máme jen 60 lůžek a oni chtějí alespoň padesát pokojů. Ale i tak řekli, že možnost ubytování u nás určitě využijí," sdělil Právu majitel hotelu Radan Kožušník.

Dotazy v realitních kancelářích

Objednávku přímo od společnosti Hyundai na zajištění ubytování pro několik stovek lidí má frýdecko-místecká realitní kancelář ikoreality. "Už jsme uzavřely několik smluv na 50 až 80 míst," řekl Právu realitní makléř ikorealit Igor Kohut.

Některé už Korejci využívají, další přijedou koncem března, pak během dubna, uvedl makléř, ale nechtěl upřesnit, které hotely či penziony se pro korejské odborníky a jejich rodiny na několik let stanou přechodným bydlištěm. Dodal, že Korejci chtějí ubytování lepšího standardu, a vzhledem k tomu, že se jedná o smlouvy dlouhodobé, jsou majitelé ubytovacích zařízení ochotni do zlepšení úrovně služeb urychleně investovat.

Jak Právu řekl dobře informovaný zdroj, Korejci mají zájem také o pronájem celých hotelů s možností budoucí koupě. Podle něj se zajímali například o hotel Centrum ve Frýdku-Místku s více než stovkou dvoulůžkových pokojů, sedmi apartmány, kongresovým centrem atd. "Nekomentuji to," reagovala na dotaz Práva ředitelka hotelu Blanka Havlásková.

Nošovice nemají pro nové stavby kapacitu

Obecní úřad v Nošovicích kontaktovaly firmy, které by ve vesnici chtěly stavět nové ubytovací kapacity. "Například by u nás chtěly postavit ubytovny i se stravovacími zařízeními. Obec je ale zastavěna, náš územní plán s tím nepočítá a obec ani nevlastní pozemky, které by jim mohla pro stavbu nabídnout," řekla Právu starostka Nošovic Dana Tichá (nez.).

Ovšem o podbeskydskou vesnici mají zájem i malé firmy a živnostníci. "Kontaktovala nás například paní, která by si chtěla otevřít v Nošovicích květinářství. Korejci si totiž velmi často dávají květiny, a to nejen ženám, ale i mužům. Když loni přiletěl šéf automobilky obhlídnout si pozemky v Nošovicích, také jej vítal pan hejtman na letišti s obrovskou kyticí," líčila Právu mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Swiderová.

Kraj chce po firmě rozhodnutí

Podle ní o konečném rozhodnutí korejského investora kraj zatím nemá žádné oficiální informace. Řekla to v reakci na úterní zprávu korejského tisku o tom, že stavba továrny v Nošovicích je jistá. Vzhledem k opakovanému oddalování konečného rozhodnutí napsal moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS) po konzultaci s ministerstvem průmyslu a obchodu dopis dvěma nejvyšším představitelům společnosti Hyundai.

"Sdělil jim, že rozumíme délce vyjednávacího procesu u tak významné investice, nicméně, že by rád, s ohledem na závazky kraje k technické přípravě zóny, které mohou být délkou vyjednávání ohroženy, požádal o přijetí konečného rozhodnutí v nejbližším možném termínu.

Mohu se domnívat, že prohlášení pana Chung Mong Koo pro korejský tisk, pokud tak skutečně bylo učiněno, může být reakcí i na dopis pana hejtmana," řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Pavel Drobil (ODS).

Podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana z minulého týdne by se definitivně mělo o výstavbě obří automobilky rozhodnout v dubnu. Investice, díky níž by měly vzniknout 3 tisíce přímých a kolem 10 tisíc nepřímých pracovních míst, má dosáhnout miliardu eur. První osobní vozy by z výrobních linek nové automobilky, jejíž roční výrobní kapacita bude 300 tisíc aut, měly sjet v lednu 2009.

Reklama

Související články

Nový Hyundai Santa Fe od 699 900 Kč

Jistě jste si už všimli na billboardech reklam na SUVeréna. Za čelní maskou se schovává nový Hyundai Santa Fe. Vůz v současné generaci byl sice úspěšný,...

Výběr článků

Načítám