Hlavní obsah

Zdražení pečiva až o čtvrtinu je podle pekařů nevyhnutelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pečivo brzy podraží. A to až o čtvrtinu. Podle některých předních pekařských společností je zražení nevyhnutelné. Důvod? Zvyšující se náklady na energie a další vstupy. Kdy a o kolik se ceny zvednou, ale firmy neupřesnily. Podle vyjádření předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Stanislava Musila by mohly v průběhu následujících dvou měsíců chleba, pečivo a další pekárenské výrobky podražit na pultech až o čtvrtinu.

Článek

"Dneska jsou na tom pekaři velmi špatně. Nejenom že nevydělávají peníze, oni je prodělávají," řekl generální ředitel společnosti Odkolek Jan Jedlička. Zvýšení cen, které se od roku 2003 nezměnily, je podle něj nezbytné. Stoupají totiž ceny plynu, surovin i mzdové náklady.

"Jestli se něco neudělá, tak to odvětví krachne," uvedl s tím, že rohlík je v současnosti pro spotřebitele vzhledem k průměrné mzdě levnější než před rokem 1989. O kolik by pečivo mohlo podražit, Jedlička neuvedl. Bude totiž záležet na jednání s obchodními řetězci.

Také podle mluvčího Delta Pekáren Jaroslava Pompa je zvýšení cen pekárenských výrobků letos nevyhnutelné. Ceny jsou totiž podhodnocené a výrobci musí reagovat na zdražování vstupů. Termín a míru zdražování ale podle něj zatím nelze upřesnit.

Delta Pekárny a Odkolek jsou předními společnostmi na domácím trhu s pečivem. Fúzi jejich vlastníků, společností United Bakeries Luxembourg a Bakeries International Luxembourg, povolil koncem února Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Oba tuzemští výrobci pečiva zůstávají podle Pompa v současné podobě se stejnými organizačními strukturami a vedením.

Na růst výrobních nákladů poukazuje i společnost Penam, která se podle vyjádření v současnosti zabývá možnými variantami, jak na tento vývoj reagovat. Patří mezi ně i změny v cenové politice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám