Hlavní obsah

Veškeré daně lze platit složenkou bez poplatků

Právo, Vladimír Čechlovský
ČESKÁ REPUBLIKA

Od středy lze na poštách platit všechny druhy daní bez poplatku. Poplatníci tak díky nové speciální daňové složence ušetří minimálně dvacet korun, případně cestu na pokladnu finančního úřadu.

Článek

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky slov byla daňová složenka zavedena proto, aby lidé méně chodili platit daně v hotovosti do pokladen finančních úřadů, pro které je tato služba velmi nákladná. Každoročně poplatníci složí na berních úřadech 10 miliard korun, zatímco dosud prostřednictvím složenek jen 3,3 miliardy korun.

Státu se to prý vyplatí i přesto, že bude muset zaplatit České poště za každou platbu přes daňovou složenku dvacet korun. Nové složenky jsou volně k dispozici na 3405 pobočkách pošt v ČR. Lze jimi zaplatit veškeré druhy daní, tedy daň z příjmů fyzických osob, z nemovitostí, ze závislé činnosti, z převodu nemovitostí, daň silniční, DPH, daň darovací a cla a daně z dovozu. Očekává se, že složenku poplatníci ve velké míře využíjí už nyní při placení daně z příjmů.

Složenka se vyplňuje jednoduše, poplatník musí pouze znát číslo účtu příslušného finančního úřadu. To lze zjistit buď u jeho pracovníků, nebo na webové stránce ministerstva financí (www.mfcr.cz) v sekci Daně a cla (Databáze a registry).

Velký význam má nová složenka pro lidi, kteří každoročně platí daň z nemovitostí. Zpravidla jsou jim posílány předtištěné složenky se všemi údaji, za které ale musí na poště platit. "I tito poplatníci by měli napříště dostávat předtištěné bezplatné složenky," řekl Právu ředitel Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu Lubomír Janoušek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám