Hlavní obsah

Sobotka požádal Brusel o daňové výjimky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí už poslalo do Bruselu návrh na prodloužení některých výjimek DPH. Ve snížené pětiprocentní sazbě by měly do konce roku 2010 zůstat opravy bytů, čištění oken, úklid domácností a domácí pečovatelské služby. Naopak základní, 19procentní sazbou bude i nadále zdaněna například práce kadeřníků či opravářů.

Článek

S návrhem na daňové výjimky ve středu seznámí ministr financí Bohuslav Sobotka vládu, řekl Jaroslav Růžek z tiskového oddělení ministerstva. Ministři financí členských zemí EU se na posledním velkém jednání o daních dohodli, že každý stát bude moci mít až do konce roku 2010 sníženou sazbu DPH na dvě kategorie služeb náročných na lidskou práci. Ve výjimečných případech mohou být tyto kategorie až tři. Dosud tyto výjimky měly platnost do roku 2008.

O jednu položku víc

Česká republika, která původně celou dohodu o DPH kvůli přeřazení bytové výstavby do vyšší daňové sazby odmítala, získala nakonec příslib od předsedajícího Rakouska i od Evropské komise, že bude moci předložit celkem tři takové výjimky. Schválit je však musí všechny ostatní státy EU.

První navrženou výjimkou jsou renovace a opravy soukromých bytů a obytných domů vyjma materiálů, které tvoří podstatnou část hodnoty poskytnuté služby. Druhou výjimkou jsou čištění oken a úklid v domácnostech a třetím návrhem domácí pečovatelské služby, tedy například pomoc v domácnosti a péče o děti, staré, nemocné nebo postižené osoby. Na všechny tyto služby by se měla i nadále vztahovat sazba DPH pět procent.

Naopak služby kadeřníků a opraven by měly zůstat zdaněny 19 procenty. Do této sazby přešly společně s ostatními službami v roce 2004, když ČR vstoupila do EU. Tehdy zdražily například i čistírny, videopůjčovny či posilovny.

Ve výstavbě bytů nic nového

Součástí nedávné dohody ministrů financí unijních států o DPH bylo rovněž přeřazení bytové výstavby do základní sazby DPH, a to od roku 2008. Nové členské země, kterých se konec této výjimky citelně dotýká, na to zareagovaly vytvářením definic takzvaného sociálního bydlení, které bude moci být i nadále zdaněno nižší sazbou. Například v ČR by tak měly být nižší daně na všechny byty do 90 metrů čtverečních a domy do 150 metrů čtverečních. V Polsku byla hranice u bytů i rodinné domy stanovena na 350 metrů čtverečních a definice tak obsáhne téměř vše, co se v zemi staví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám