Hlavní obsah

CzechInvest pomohl firmám získat zakázky za 4 mld. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest pomohla za posledních šest let českým firmám sjednat dodavatelské kontrakty u velkých investorů v hodnotě čtyř miliard korun. Pro české firmy, které se ucházejí o zakázky investorů, připravil CzechInvest například speciální projekt a vytvořil databázi potenciálních subdodavatelů.

Článek

Generální ředitel agentury CzechInvest Tomáš Hruda v pondělí uvedl, že Projektem rozvoje českých dodavatelů za šest roků prošlo 150, převážně malých a středních podniků působících ve zpracovatelském průmyslu a službách.

"Každé dva roky vybíráme padesát firem a učíme je, jak vyhovět náročným požadavkům nadnárodních společností. Snažíme se o posílení jejich konkurenceschopnosti, nabízíme jim srovnání se světovými výkonnostními standardy a poskytujeme odborné konzultace," uvedl Hruda.

Firmám, které se do Projektu rozvoje českých dodavatelů zapojily, se podle Hrudy zlepšují ekonomické ukazatele. "V letech 2003 až 2005 jsme u nich zaznamenali zvýšení produktivity práce v průměru o deset procent, tržby jim průměrně vzrostly o 15 procent a export dokonce o 40 procent," prohlásil Hruda.

TPCA dodává díly i firma z Kyjova

Například společnost J.P.Plast z Kyjova loni vyhrála výběrové řízení na subdodávky do kolínské automobilky TPCA a nyní je jediným dodavatelem dílů pro rozvod vzduchu v interiérech vozů. "Díky této zakázce jsme loni vytvořili 40 nových pracovních míst a předpokládáme, že ještě nejméně 12 míst vytvoříme. Stáváme se tak jedním z předních zaměstnavatelů v regionu," uvedl ředitel J.P.Plast Roman Javorský.

Dodal, že jednání s TPCA nebyla snadná a trvala dva roky. "Abychom vyhověli požadavkům zákazníka, museli jsme navíc investovat do nových, sofistikovaných technologií," podotkl Javorský.

Agentura CzechInvest zprostředkovala loni 154 nových zahraničních a domácích investičních projektů v hodnotě přes 73 miliard korun, což je o osm projektů a 20 miliard korun více než v roce 2004. [celá zpráva].

Reklama

Související témata:

Související články

Agentura CzechInvest mění šéfa

Současný generální ředitel ChzechInvestu Radomil Novák (37 let) ke konci října ve své funkci skončí. Rozhodl se tak z rodinných důvodů. Očekává narození...

Výběr článků

Načítám