Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil nařízení vlády o regulaci výroby cukru

BRNO

Ústavní soud zrušil nařízení vlády, kterým byla regulována výroba cukru. Vláda podle soudu při jeho prosazování chybovala, protože zasáhla do sféry, kterou řídí normy Evropské unie, která v tomto případě cukerné kvóty určuje sama.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Článek

Žádná ze stran sporu přesně neví, co verdikt prakticky znamená. Podle Ústavního soudu se ale zrušením nařízení nezmění situace na českém trhu s cukrem, nadále totiž platí nadřazené normy Evropské unie. Soudkyně Eliška Wágnerová zdůraznila, že evropské právo je pro český stát závazné.

"Usilujeme o jiný způsob regulace produkce cukru," řekl ve středu u soudu advokát nespokojených poslanců Aleš Gerloch. "Ten současný je nespravedlivý a vytváří podmínky pro korupci," doplnil jej poslanec ODS Miloslav Kučera. Ministr a šéf legislativní rady vlády Pavel Zářecký naopak řekl, že klíč pro rozdělování kvóty je v pořádku a v souladu s právem českým i evropským.

Ústavní soud jednal o stížnosti skupiny poslanců na dva roky staré vládní nařízení, které regulovalo výrobu cukru kvótami. Jednání bylo 5. ledna přerušeno, protože poslanci požadovali, aby se soud zabýval i případným zrušením normy, kterou vláda nahradila v prosinci roku 2005 původně kritizovaný předpis. S tím ústavní soud souhlasil. [celá zpráva].

Ústavní soud zrušil vládní nařízení upravující cukerné kvóty v minulosti již dvakrát. Poprvé v roce 2001, podruhé zasáhl o rok později, když zrušil některá podstatná ustanovení dotyčného předpisu a regulace se prakticky rozpadla. Ústavní soud tak tehdy dal za pravdu zastáncům volného trhu s cukrem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám