Hlavní obsah

Erste vedla burzu ke ztrátám

– PRAHA
Právo, Bedřich Choděra

České akcie se ve čtvrtek znovu obrátily k sestupu. Výběry zisků postihly téměř všechny tituly ve SPAD pražské burzy. Domácí trh se tak reagoval na situaci většiny evropských burz. Nejvíce propadly obě emise Erste Bank. Starší emise Erste Bank oslabila o 2,89 procenta na 1376 Kč, mladší EBSN o 2,85 procenta na 1364 Kč. Index PX 50 klesl o 1,05 procenta na 1541,8 bodu.

Článek

Akcie ČEZ sestoupily o 1,07 procenta na 830 Kč, Unipetrolu o dvě procenta na 279,20 Kč, Philip Morris o 1,47 procenta na 17 688 Kč. Nejméně oslabil Český Telecom, a to o 0,48 procenta na 539,90 Kč. Analytici americké investiční banky Morgan Stanley zařadili Český Telecom mezi prvních 10 společností, o které by se měli investoři zajímat podle výše dividend. Doporučují tyto tituly kupovat s ohledem na rostoucí riziko propadu rozvíjejících se trhů.

Společnost CME, která vlastní v České republice televizní stanice Nova a Galaxie Sport, loni zvýšila své čisté výnosy meziročně o 120 procent na 401 miliónů dolarů. Zvýšil se i čistý zisk z provozní činnosti CME, a to o 169 procent na 43 miliónů dolarů. Akcie CME (CETV) ve čtvrtek posílily o 1,19 procenta na 1437 Kč, Zentiva o 1,18 procenta na 1200 Kč.

Evropské burzy oslabovaly před očekáváným zvýšením úrokových sazeb Evropskou centrální bankou o čtvrt procentního bodu. Odpoledne se po malé přestávce pokles znovu urychlil. Investoři se obávají důsledků nového růstu cen ropy, když Nigérie již snížila produkci o pětinu a očekávají se další komplikace na Středním východě. Nejvíce oslabovaly automobilky, Volkswagen o 3,6 procenta, BMW o 1,7 procenta.

Větší než očekávaná výše dividend pomohla posílit akcie Deutsche Telekomu o 2,3 procenta, i když zveřejněný výhled firmy na další období nebyl příliš optimistický. Ocelárna Arcelor zpevnila o čtyři procenta po spekulacích, že názor vedení firmy na nabídku Mittalu již není tak odmítavý jako dosud.

Reklama

Související témata:

Související články

Telecom mění název emise

Po úterním propadu se české akcie vzpamatovaly a smazaly alespoň část ztrát. Většina titulů ale své mírné zisky zcela neuhájila a část jich opět ztratila....

Výběr článků

Načítám