Hlavní obsah

OKD zavře šachtu Dukla, zaměstnává v ní 1600 lidí

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Důl Dukla v Havířově na Karvinsku, který zaměstnává 1600 lidí, půjde od 1. ledna příštího roku do útlumu. V úterý o tom rozhodlo představenstvo OKD na návrh odborníků technického výboru. Zaměstnancům dolu se vedení společnosti bude snažit v maximální míře zajistit zaměstnání na jiných šachtách a ve firmách v rámci skupiny.

Článek

"K tomuto rozhodnutí jsme přistoupili po velmi pečlivém zvážení a detailním vyhodnocení analýz," zdůraznil předseda představenstva OKD Josef Goj. Na závodě Dukla budou podle něj letos ještě dotěženy zásoby, které jsou pro těžbu připravené.

Těžba uhlí na závodě Dukla je dlouhodobě neefektivní. "Nyní na Dukle dobýváme sloje v ostravském souvrství, pro které jsou charakteristické horší důlně geologické podmínky, než byly v sedlových slojích karvinského souvrství. To se podepsalo na výrazném zvýšením nákladových položek na výrobu," vysvětlil Goj.

Právě analýzy vývoje nákladů na těžbu a složité geologické podmínky vedly odborníky technického výboru k přehodnocení dalšího programu závodu Dukla, neboť stávající a prognózované náklady překračují možnosti vytěžení tohoto uhlí v současných cenových relacích na trhu.

Horníci budou přeřazeni do jiných dolů

V rámci projektu likvidace dolu Dukla připraví vedení OKD ve spolupráci s odbory sociální program útlumu. Podle ředitele OKD pro lidské zdroje Lubomíra Langra je hlavním cílem, aby byla v maximální možné míře zajištěna pro pracovníky závodu Dukla nabídka zaměstnání v rámci společnosti OKD.

"Především se budeme snažit převést zaměstnance na jiné činné doly, rovněž pro ně budeme hledat nabídku zaměstnání v rámci ostatních společností skupiny OKD. Samozřejmě předpokládáme i aktivní spolupráci s úřady práce, včetně toho, že zaměstnancům nabídneme případné zařazení do rekvalifikačních programů," řekl.

Dodal, že uvolňovaní zaměstnanci dostanou odstupné, jehož výše bude vycházet z pracovně právních předpisů, kolektivní smlouvy a případných dohod s odborovými orgány. "Naším záměrem je v každém případě minimalizovat dopady útlumu, jednak na zaměstnance závodu Dukla, ale i na zvýšení nezaměstnanosti v regionu," ujistil Langr a vyloučil možnost, že by připravovaný útlum mohl v tomto směru region zásadně ovlivnit.

Odbory tvrdí, že se dá těžit až do roku 2009

"Dukla má ještě hodně nevykopaného uhlí. Jednali jsme už dříve s vedením OKD, zda se aspoň část zásob ještě nedá vytěžit. Ve středu nám předložili materiály o tom, že těžba je ekonomicky nevýhodná," řekl Právu předseda závodního výboru odborů Dolu Dukla Karel Zábojník. Už dříve odboráři sdělili, že Dukla má ještě minimálně čtyři milióny tun vytěžitelných zásob koksovatelného uhlí a lidem by mohla dávat práci nejméně do roku 2009. Příprava těžby by si však vyžádala obrovské náklady a byla by ztrátová.

Primátorka Havířova Milada Halíková (KSČM) vyjádřila obavy, že útlum Dolu Dukla bude mít dopad na zaměstnanost ve městě a okolí. "Tyto obavy jsme už v lednu vyjádřili i v otevřeném dopise zastupitelstva premiérovi Jiřímu Paroubkovi. Dostali jsme oznámení, že kancelář pana premiéra dopis předala ministrovi průmyslu, ale žádnou jinou reakci zatím nemáme," uvedla.

Podle Halíkové nezaměstnanost v Havířově dlouhodobě dosahuje téměř 20 procent. "Ztráta každého pracovního místa znamená zhoršení sociální situace ve městě. Nezbývá nám než doufat, že vedení OKD splní, co slibuje. Je ale velmi pravděpodobné, že část zaměstnanců Dukly uplatnění nenajde. Navíc ukončení těžby bude mít dopad na lidi v navazujících profesích, kteří pro důl vykonávají nějakou činnost," připomněla.

Reklama

Související články

Dolu Dukla v Havířově hrozí útlum

Budoucnost Dolu Dukla v Havířově na Karvinsku je nejistá. Odboroví předáci se obávají, že již příští rok by šachta mohla jít do útlumu, což by znamenalo...

Výběr článků

Načítám