Hlavní obsah

Ministr Urban odvolal ředitele ČOI v Brně

Právo, Novinky, Petr Knötig
BRNO

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban odvolal v pondělí ředitele brněnské pobočky České obchodní inspekce (ČOI) Petra Ventrubu, který je podezřelý z korupce. Ministr se k jeho odvolání rozhodl, přestože policie věc zatím jen vyšetřuje.

Článek

"Česká obchodní inspekce má u veřejnosti vysoký kredit, a proto je nezbytné, aby byla důvěryhodnou organizací, na kterou nesmí padnout stín pochybnosti," uvádí se v prohlášení ČOI.

Podle policistů z útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality totiž Ventruba požadoval úplatek 100 tisíc korun za to, že se dvěma podnikateli prodlouží pronájem restaurace v budově, která patří ČOI.

Přestože šlo jen o pokus a Ventruba prý žádné peníze nedostal, policie i státní zástupkyně zatím mlčí a odmítají o případu cokoliv prozradit. "Je to čerstvé. V nadcházejících dnech budeme k tomu případu dělat důležité kroky a nelze zatím uvolnit žádné informace. Ty by totiž v tuto chvíli zhatily vyšetřování a zajištění důkazů," uvedla na dotaz Práva státní zástupkyně Iveta Eichlerová, která případ dozoruje.

Podle informací, které se Právu podařilo získat, jde o to, že Ventruba, jako ředitel brněnské pobočky ČOI  a tedy i majitele objektu, si údajně řekl o 100 tisíc korun brněnským podnikatelům Radkovi a Dušanovi Pivoňkovými za to, že restauraci ČOI neprodá někomu jinému a bude jim ji dál pronajímat. Peníze však Ventruba nedostal a vše zůstalo jen ve stádiu, kdy si podle oznámení měl o úplatek říct s tím, že jde o záruku serióznosti ze strany nájemce.

Tou seriózností pak měl Ventruba myslet peníze, které by skončily v jeho kapse. Podle podkladů, které má policie k dispozici, chtěl restauraci prodat, aby se o ni ČOI nemusela starat. Za to, že změní názor a pronajme ji na další období, měl podle trestního oznámení bratrů Pivoňkových chtít úplatek, který nazýval zárukou serióznosti.

Ventruba je nyní nemocný

Policie se nyní snaží zjistit, zda vůbec měl ředitel Ventruba právo rozhodovat o tom, zda za ČOI restauraci prodá nebo uzavře nájemní smlouvu. Po zahájení trestního stíhání však Petr Ventruba dlouhodobě onemocněl a ani sekretářka neví, kde je a kdy se vrátí na pracoviště. Informace pak odmítá podat i generální ředitelství ČOI.

"Případem se zabývá policie a my nebude k tomu zaujímat žádné stanovisko ani podávat informace," řekla Právu mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

V nadcházejících dnech bude policie vyhodnocovat zajištěné důkazy a konfrontovat s tvrzením stíhaného ředitele, který odmítá, že by chtěl úplatek. Podle jeho vyjádření jde o nedorozumění. "Zatím opravdu nelze nic komentovat, ale snad na konci týdne bychom mohli některé informace poskytnout, dřív rozhodně ne," doplnila Eichlerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám