Hlavní obsah

ÚOHS změnil názor, pekárny Delta a Odkolek se mohou spojit

BRNO

Pekárenské společnosti Delta Pekárny a Odkolek se mohou spojit. Rozhodl o tom v pátek antimonopolní úřad, když dovolil fúzi jejích vlastníků United Bakeries Luxembourg (Delta Pekárny) a Bakeries International Luxembourg (Odkolek). Obě firmy budou mít po spojení necelých 27 procent tržního podílu.

Článek

Antimonopolní úřad tvrdí, že fúzi povolil, protože loni došlo ke změnám na trhu. Jednou ze změn je, že obě pekárny nepůsobí na trzích mlýnských výrobků. Dalším důvodem povolení spojení je, že společnost Odkolek si musí nyní podle antimonopolního úřadu zajišťovat dodávky surovin sama, narozdíl například od svého konkurenta Penam, kterému dodává suroviny jeho finančně velmi silný vlastník Agrofert.

Antimonopolní úřad tvrdí, že je nepochybné, že spojením získají tyto dvě pekárny v ČR vedoucí postavení, konkurenci to prý ale neohrozí. Konkurovat tomuto obrovskému pekárenskému kolosu prý budou například pekárny v hypermarketech.

Dojde ke sloučení v Lucembursku

Fúze se odehraje v rovině lucemburských společností, oba tuzemští výrobci pečiva zůstávají v současné podobě, se stejnými organizačními strukturami a vedením, uvedl mluvčí Delta Group Jaroslav Pomp.

Pekárenské společnosti budou spolupracovat v restrukturalizaci výroby a logistiky s cílem snižovat provozní náklady. To jim má umožnit více investovat do modernizace výrobních zařízení, lidských zdrojů i vývoje nových výrobků.

"Těžko odhadnout, jaký to bude mít vliv na pekárenský trh v ČR, protože nejde o sloučení dvou výrobních celků, ale jejich vlastníků," řekl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Stanislav Musil.

Bednář fúzi nepovolil

Bývalý šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Josef Bednář přitom spojení zamítl v únoru 2005. [celá zpráva]. Úřad tehdy tvrdil, že by vznikl subjekt, který by měl na českém trhu jasné dominantní postavení.

ÚOHS zakázal sloučení firem hned dvakrát. Proti prvostupňovému rozhodnutí se společnosti odvolaly a o spojení tak znovu rozhodoval tehdejší předseda úřadu Josef Bednář. Nyní ÚOHS šéfuje Martin Pecina, který má obecně na spojování velkých podniků jiný názor než jeho předchůdce.

Firma, která vlastní Odkolek - Bakeries International Luxembourg, změnila totiž strategii. Původně se chtěla spojit s Delta Pekárnami, ale nyní se tedy spojí přímo s jejich vlastníkem - společností United Bakeries Luxembourg. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám