Hlavní obsah

Odpad třídí dvě třetiny lidí, číslo roste jen pomalu

– PRAHA
Novinky, Markéta Köhlerová

Téměř všichni lidé v České republice vědí, jak je důležité třídit odpad, ale stále to dělají jen dvě třetiny z nich. Lidé tvrdí, že na třídění nemají čas, že kontejnery na tříděný odpad jsou daleko, a také, že nemají doma dostatek místa na několik košů na různý odpad.

Článek

Podle průzkumu společnosti Eko-kom 87 procent lidí považuje třídění odpadu za důležité, tento postoj obyvatel se ale od roku 2003 zhoršil, protože v roce 2003 považovalo za důležité třídit odpad 93 procent obyvatel.

V roce 2005 třídilo odpad 67 procent obyvatel, to je mírné zlepšení oproti roku 2003, kdy odpad podle průzkumu Eko-komu třídilo 62 procent lidí.

V roce 2005 podle průzkumu 81 procent obyvatel tvrdilo, že má ve svém okolí kontejnery na tříděný odpad, to je lepší výsledek oproti roku 2003, kdy mělo ve svém okolí kontejner jen 77 procent lidí.

Kliknutím na graf jej zvětšíte.

Ročně lidé vyprodukují 3,5 miliónu tun odpadu, což je na jednoho obyvatele 350 kg odpadu. Z toho na obyvatele se v roce 2005 vytřídilo 36 kilogramu.

Nejvíce občané vyprodukují z nevratných obalů papír (38 procenta), na druhém místě jsou plasty (24 procenta), na třetím místě je sklo (21 procenta), šest procent tvoří kovy a 11 procent je ostatní odpad.

Nové pokladní pásy podpoří recyklaci

Společnost Eko-kom zavedla pro větší informovanost lidí o využití vytříděného odpadu reklamní pokladní pásy v supermarketech. Na páse je například napsané, že z 30 PET lahví se vyrobí fleecová bunda. Tento nápad společnost převzala z Německa, které je jedničkou v Evropě v třídění odpadu. Společnost Eko-kom by do budoucna chtěla zavést tyto pokladní pásy i ve větších hypermarketech.

Tyto pásy se objeví ve 130 prodejnách po celé České republice, jedná se o obchody Delvita, Albert a COOP Jednota. Společnost Delvita také nedávno začala používat nákupní košíky, které jsou vyrobeny z PET lahví.

Anketa

Třídíte odpad?
Ano
80,6 %
Ne
19,4 %
Celkem hlasovalo 1497 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Odpady z ciziny jsou už i u Vltavy v Praze

Odhalovaní nelegálních skládek německého odpadu v Česku nebere konce. Nyní zřejmě německé smetí dorazilo až do Prahy, dokonce přímo na břehy Vltavy. Nelegální...

Výběr článků

Načítám