Hlavní obsah

EK navrhla clo na boty dovezené z Číny a Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson ve čtvrtek navrhl zavedení cel na dovezenou obuv z Číny a Vietnamu. EU viní obě země, že dotují výrobce kožené obuvi. Zřejmě od dubna by tak na čínskou obuv měla platit cla 19,4 procenta a na vietnamskou 16,8 procenta, od cel bude osvobozena dětská a sportovní obuv. S masivním dovozem obuvi z Číny má problémy i Česká republika.

Článek

Proti uvalení cel se však staví někteří podnikatelé. Sdružení evropského maloobchodu EuroCommerce informovalo, že pár bot by po uvalení antidumpingových cel zdražil zhruba o deset eur, tedy necelých 300 korun. To by údajně vedlo k poškození zákazníků.

Mandelson se ale domnívá, že zdražení nehrozí. Clo ve výši zhruba 20 procent totiž zdraží dovezený pár bot o zhruba 1,5 eura, tedy zhruba 45 korun. V České republice kvůli levným dovozům v posledních letech výrazně klesla produkce obuvi.

Výroba bot v ČR klesá

Zatímco ještě v roce 2000 se v ČR vyrobilo 13 miliónů párů, tak nyní se roční produkce obuvi pohybuje kolem 5,5 miliónu párů. Podle prezidenta České obuvnické a kožedělné asociace Petra Kubáta však clo situaci na trhu nevyřeší a bylo by rozumnější znovu zavést minimální dovozní cenu obuvi či kvóty.

Problém je údajně v tom, že do ČR se z Číny několik let vozí obuv za cenu, která je výrazně nižší než průměrná cena uváděná čínskými výrobci. Stát tak přichází o miliardy korun. Loni se z Číny do ČR dovezlo 56 miliónů párů obuvi za průměrnou deklarovanou cenu 46 korun. Někteří dovozci však uvádějí i cenu u jednoho páru deset korun.

Čína se chce bránit

Čína počátkem měsíce upozornila Evropskou unii, že by na ni mohla podat stížnost u Světové obchodní organizace (WTO), pokud Brusel na čínské dovozy obuvi uvalí antidumpingová cla.

Čína sází na pomoc významných evropských prodejců, ale i světových výrobců obuvi, kteří řadu produktů vyrábějí právě v Asii. Ti upozornili, že vysoká dovozní cla v EU by mohla ohrozit v Evropě přes půl miliónu pracovních míst v návrhářství, marketingu, prodeji a logistice.

Hrozí chaos

Pokud se však většina zemí EU s komisařem nedohodne, tak hrozí podobné potíže jako v případě loňského chaosu kolem dovozu textilu. V takzvané podprsenkové válce se proti sobě postavily dva bloky zemí EU a komise musela narychlo s Čínou znovu projednat předtím sjednané dovozní kvóty. [celá zpráva].

Dumping

:: je vývoz pod výrobními náklady a antidumpingová (vyrovnávací) cla na něj mohou být uvalena, pokud se prokáže, že tento vývoz poškozoval domácí konkurenty.

Reklama

Související témata:

Související články

EU požádala Čínu, aby omezila dovoz textilu

Evropská unie odolává tlaku Francie, která žádá, aby byl omezen dovoz čínského textilu do evropských zemí. Zatím jen požádala Peking, aby dovoz textilu zmírnil...

Výběr článků

Načítám