Hlavní obsah

V Praze rokovali manažeři nové generace

Novinky, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V secesním Obecním domě se 21. a 22. února konal první ročník konference SEYS (Successors´European Youth Summit) určený pro mladé manažery z celého světa. Summit zahájil svým projevem premiér Jiří Paroubek.

Článek

V obsáhlé řeči, ve které se opíral o témata Praha, globalizace, konkurence post sovětských zemí v EU, uvedl, že management budoucnosti by neměl stavět své pilíře na agresivních jedincích a na Darwinově teorii Boje druhů. Běžnému zaměstnanci by se neměl utahovat opasek ve prospěch manažerů. "Je nutné trvale kultivovat lidský kapitál," vyslal jako poselství Jiří Paroubek mladým elitám současnosti.

V pondělí na závěr prvního bloku zaujal svým energickým a vyčerpávajícím projevem publicista a spolupředseda poslanecké skupiny Evropského parlamentu a člen komise Evropského parlamentu Daniel Cohn-Bendit. Takřka hodinu mluvil o historickém pozadí Evropy, kterou přirovnával ke krásné bytosti, které se chtějí všichni dotknout, ale zároveň se bojí k ní přiblížit. Do prostoru vznesl i zásadní otázku:"Proč potřebujeme Evropu. Potřebujeme ji vůbec?!"

Přemýšlel nad problémem národních identit, nad tím, že žádný stát v Evropě by neměl být víc a že národnost konec konců znamená právě ty pomyslné hranice v Evropě.

Václav Havel: Nepleťte si ekonomiku s účetnictvím

Na druhý den byl ve Smetanově síni avizován projev exprezidenta a dramatika Václava Havla.  Poselstvím a hlavním tématem jeho slov byla schopnost mladých perspektivních manažerů umění rozlišit zisk spočitatelný od nespočitatelného, ono kulturní dědictví či ztráty, jež nelze vyčíslil v účetního tabulkách.

"Přestat si plést ekonomiku s účetnictvím - to by měl být cíl mladých perspektivních manažerů, kteří budou již brzo řídit hospodářství svých zemí," uvedl mírně skepticky exprezident Václav Havel a dodal, "existuje bezpočet zisků, které nelze žádným sebelepším účetním systémem zjistit, a je i mnoho ztrát, které nelze tímto způsobem zjistit."

Města halí postmoderní nic, řekl Havel

Havel se zamýšlel i nad konzumní propastí, do které se dostávají lidé a jejich města: "Česká a moravská města obklíčily zvláštní zóny, kde jsou rozcapené jakési veliké jednopodlažní tovární haly, další chrámy konzumu - supermarkety, podivná sídliště, která si hrají na vilky, ale ve skutečnosti jsou anonymní. Jsou zde ohromné skladovací plochy, ohromná parkoviště a mezitím step, step a step. Dohromady to nenazvete ničím Není to pole, ani louka ani les, ani vesnice, ani město. Je to jakési postmoderní nic."

Přestože jeho projev měl pesimistickou a posmutnělou dikcí, na závěr tomuto Havel opanoval:"Jsem optimista. Věřím ve vás, v mladší generaci, která se bude dívat dál do budoucna, za úzký soudobý horizont."

Na Successor's European Youth Summit 2006 se sešlo se takřka 400 mladých manažerů z celého světa. Účastníci summitu zastávají v mladém věku významné posty v oblasti obchodu, vědy, výzkumu či umění. V Obecním době na panelových diskuzích debatovali o globalizace, nových teoriích růstu, světové bídě i Evropské unii.

Panely vedly osobnosti z tuzemské manažerské špičky: generální ředitel Czechinvest Tomáš Hruda, hlavní ekonom Raiffeisen Bank, člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn, bývalý ministr financí Pavel Mertlík, poradce premiéra ČR Valtr Komárek či viceprezident společnosti Microsoft pro Evropu, Blízký východ a Afriku Jan Mühlfeit nebo před velkým sálem promluvili i bývalý československý ministr zahraničních věcí Jiří Dienstbier.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám