Hlavní obsah

Na Hyundai si posvítí korejský antimonopolní úřad

– SOUL

Jihokorejský antimonopolní úřad bude vyšetřovat největší domácí automobilku Hyundai Motor Co. a její dceřinou společnosti Kia Motor kvůli podezření, že požadují po dodavatelích nepřiměřené snížení cen. Úřad přistoupil k vyšetřování po stížnostech od některých dodavatelů.

Článek

"Vyšetřování bude zahájeno tento měsíc," sdělil mluvčí úřadu. Zástupci automobilek se odmítli ke zprávě vyjádřit.

Hyundai a Kia jsou společně sedmým největším dodavatelem aut na světě. Minulý týden automobilky oznámily, že hodlají omezit výrobní náklady snížením částky, kterou platí za součástky, o pět až deset procent.

Chtějí se tak ochránit před negativním vlivem jihokorejské měny wonu, který nebývale posiluje k dolaru. To zdražuje korejské zboží v zahraničí a snižuje příjmy při převodu na domácí měnu. Dodavatelé součástek ze snahy automobilky šťastní nejsou, a proto přišla stížnost antimonopolnímu úřadu.

Hyundai a Kia se rozhodly rizikům plynoucím z vývoje směnných kurzů čelit i přesunem výroby do zahraničí. Plánovaná investice Hyundai v České republice je toho důsledkem. Korejci u nás chtějí utratit jednu miliardu eur. Kia má továrnu i v Číně a další staví na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám