Hlavní obsah

Bankrotujících firem v Česku rychle ubývá

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České firmy jsou stále životaschopnější. Potvrzují to i nejnovější statistiky, podle kterých se počet úpadků v Česku za posledních pět let snížil téměř o polovinu. Zatímco ještě v roce 2001 u nás zbankrotovalo na dva a půl tisíce firem, loni jich už bylo jen 1380.

Článek

"Především díky silnému ekonomickému růstu lze v ČR očekávat snižování bankrotů zejména v letošním roce a možná i v tom následujícím," řekl Právu generální ředitel pojišťovny Euler Hermes Čescob Júllius Kudla.

Do zvýšené odolnosti domácích firem se podle něj pozitivně promítlo i členství země v Evropské unii, dodatečná rezerva ve veřejných financích vytvořená zlepšeným výběrem daní, akcelerace spotřeby díky růstu mezd a některých sociálních dávek a v neposlední řadě i rekordní příliv zahraničních investic. Svoji vitalitu potvrzují domácí podniky i rychle rostoucím vývozem svých výrobků do zahraničí.

Letos by podle odhadů pojišťovny měl počet bankrotujících podniků klesnout o dalších pět procent na zhruba 1330. Počet konkurzů v ČR je ve srovnání se západní Evropou stále velmi nízký, například v Belgii je jich každoročně kolem 8000. 

Nový konkurzní zákon trend zřejmě změní

Trend ubývajících bankrotů je však asi jen dočasný, a to i přes očekávanou zlepšující se kondici českých firem. Podle Kudly k tomu ve střednědobém horizontu přispěje i nový konkurzní zákon, který před několika dny schválila Sněmovna [celá zpráva].

Kudla soudí, že efektivnější, podstatně rychlejší a celkově ozdravený systém konkurzů budou chtít věřitelé více využívat a stoupne tím následně i počet firem, které nakonec zbankrotují.

Za další možná rizika pro stabilitu firem považuje Kudla i oddalování klíčových reforem důchodového systému a veřejných financí, strukturální změny českého průmyslu po vstupu do EU (např. problémy textilního průmyslu) a rizika spojená se zavedením eura.

Přestože se situace na trhu zlepšuje a české malé a střední podniky pozvolna sílí, stále je podle odborníků v ČR proti západním ekonomikám mnoho kapitálově slabých firem, a to ve všech odvětvích ve službách i obchodě.

"Jde zejména o odvětví, která jsou pod silným tlakem konkurence - například textil prakticky z ČR vymizel, dále třeba zpracování kůží," řekla Právu ředitelka české pobočky pojišťovny Atradius Markéta Stržínková. Například ve stavebnictví je podle ní konkurzů méně, zato jsou objemově větší.

Konkurence je hrozbou

Stržínková zatím výrazný nárůst konkurzů ani s novým zákonem neočekává, především vzhledem k délce konkurzního řízení. Věřitelé totiž často hledají jiné způsoby vymáhání pohledávek. Konkurzní řízení podle Stržínkové v ČR trvá průměrně 9,2 roku, zatímco průměr OECD je 1,7 roku. Navíc dnes nelze ani stanovit průměrnou výtěžnost konkurzu.

Se silnou ekonomikou podle Stržínkové v žádném případě konec rizika rostoucích bankrotů nepřichází. "Naopak, silná ekonomika velmi tlačí na konkurenceschopnost firem, které tak nemohou vytvořit dostatečnou kapitálovou základnu na horší časy. Obrovská konkurence výrobků z Asie snižuje marže v některých oborech, jako jsou spotřební zboží či elektronika," zdůraznila.

Při zvýšení DPH u stavebních prací Atradius očekává zpomalení stavební výroby, což bude mít dopad na slabší firmy. Silná koruna zase může být těžko překonatelným problémem pro kapitálově slabé exportéry.

Počty bankrotů v některých zemích
země200320042005
Česko172814601380
Polsko179810251000
Slovensko12629901430
Maďarsko769377567800
Pramen:Euler Hermes, ČSÚ

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám