Hlavní obsah

Evropa se chce bránit dovozu levné obuvi z Číny a Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská komise (EK) došla k závěru, že z Číny a Vietnamu proudí do EU dumpingové dovozy obuvi. Jedná proto s členskými zeměmi o uvalení antidumpingových cel. Potvrdil to v pondělí mluvčí evropského obchodního komisaře Petera Mandelsona.

Článek

Mandelson má tento týden předstoupit před země EU s návrhem uvalit antidumpingová cla na dovoz kožené obuvi z Číny a Vietnamu. Cla však mají být do 20 procent, tedy mnohem nižší, než výrobci z EU požadují. Pokud se komisař shodne s většinou zemí EU začnou antidumpingová cla platit od 7. dubna.

Komise EU začala šetřit podezření na dumpingový dovoz obuvi z Číny a Vietnamu v loňském roce. Na levný dovoz z Asie si stěžují země se silným obuvnickým průmyslem v čele s Itálií. Tamní obuvníci požadují cla přes 50 procent. Dovoz laciné asijské obuvi trápí i české výrobce.

Podle EU se za 12 měsíců do března 2005 zvýšil čínský dovoz kožené obuvi o 320 procent na 950 miliónů párů. Dovoz z Vietnamu stoupl v tomto období o 700 procent na 120 miliónů párů.

Čína se chce bránit

Čína počátkem měsíce upozornila Evropskou unii, že by na ni mohla podat stížnost u Světové obchodní organizace (WTO), pokud Brusel na čínské dovozy obuvi uvalí antidumpingová cla.

Čína sází na pomoc významných evropských prodejců, ale i světových výrobců obuvi, kteří řadu produktů vyrábějí právě v Asii. Ti upozornili, že vysoká dovozní cla v EU by mohla ohrozit v Evropě přes půl miliónu pracovních míst v návrhářství, marketingu, prodeji a logistice.

Hrozí chaos

Pokud se však většina zemí EU s komisařem nedohodne, tak hrozí podobné potíže jako v případě loňského chaosu kolem dovozu textilu. V takzvané podprsenkové válce se proti sobě postavily dva bloky zemí EU a komise musela narychlo s Čínou znovu projednat předtím sjednané dovozní kvóty. [celá zpráva].

Dumping

:: je vývoz pod výrobními náklady a antidumpingová (vyrovnávací) cla na něj mohou být uvalena, pokud se prokáže, že tento vývoz poškozoval domácí konkurenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám